Brexit

Γιατί το Ηard Brexit προκαλεί ρίγη στους Lloyd’s

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ρίγη προκαλoύν στις ασφαλιστικές εταρείες που εδρεύουν στο City του Λονδίνου προεξαρχούντων των Lloyds τα τελευταία «μηνύματα» που έστειλε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May αναφορικά με τον οδικό χάρτη του Brexit.

Είναι γεγονός ότι η αναφορά της κ. Μay  ότι  η ενεργοποίηση του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας  (που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διετούς  διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ) θα γίνει έως το τέλος του Μαρτίου 2017 να έδωσε στον χρηματοοικονομικό κλάδο στοιχεία για τον χρονικό ορίζοντα του Brexit. Πλην όμως, οι υπαινιγμοί ότι θα προτιμηθεί το λεγόμενο «Σκληρό Brexit” (Ηard Brexit) κατά το οποίο θα δοθεί προτεραιότητα στον πλήρη έλεγχο των συνόρων έναντι της διατήρησης του περίφημου «Ευρωπαϊκού διαβατηρίου» (passporting rights) που επιτρέπει στις βρετανικές εταιρείες να διανέμουν ελεύθερα αγαθά και υπηρεσίες σε όλες τις χώρες της ΕΕ (και πηγαίνει χέρι-χέρι με την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων από και προς τη Βρετανία προς τις υπόλοιπες 27 χώρες του μπλοκ που προφανώς δεν συμβαδίζει με τους περιορισμούς στη μετανάστευση) προκαλεί βαθιά ανησυχία στο City, κάτι που δεν είναι άσχετο με την βουτιά της στερλίνας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985 έναντι του δολαρίου, κάτω και από τα 1,27 δολ./στερλίνα.

Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώθηκε στην απάντηση του προέδρου των Lloyds, John Nelson, στις δηλώσεις της κ. May. “Μιλώ εκ μέρους πολλών στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τόσο στη Βρετανία όσο και εντός ΕΕ διατυπώνοντας την ελπίδα μου ότι κατά τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ που βοήθησε το Λονδίνο να αναδειχθεί σε κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου στηρίζοντας τόσο την βρετανική οικονομία, όσο και την ευρωπαϊκή…Τα Lloyds πάντα θα εδρεύουν στο Λονδίνο και αυτό δεν θα  αλλάξει. Ωστόσο, είναι σημαντικό για εμάς να μπορούμε να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε ανεμπόδιστα στην ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι αυτό επιθυμούν οι επιχειρήσεις εδώ στη Βρετανία και στην ΕΕ και είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλίσουμε ότι η αγορά των Lloyds παραμένει ανοιχτή για δουλειές στην ΕΕ”, κατέληξε ο κ. Nelson.

Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Nelson από το City  είναι σαφές. Το ερώτημα είναι εάν το εισέπραξε η κ. May, σε μια περίοδο που οι υπουργοί της διαγκωνίζονται σε αντιευρωπαϊκές “κορώνες”, με τη μια (την υπουργό Εσωτερικών Amber Rudd) να προτείνει ποσοστώσεις στις προσλήψεις εργαζομένων από χώρες της ΕΕ στις βρετανικές επιχειρήσεις (δήλωση που προκάλεσε έντονότατες αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο τςη χώρας) και τον άλλο (τον υπουργό Εμπορίου Liam Fox) να αναφέρει ότι οι τύχες των εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία θα αποτελέσουν «διαπραγματευτικό όπλο» και ζήτησε την χορήγηση αδείας εργασίας γι’ αυτούς με τα αυστηρότατα κριτήρια που διέπουν τη βίζα για τους μη Ευρωπαίους.Οψόμεθα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*