Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

Το ΕΕΑ λέει όχι σε διατάξεις στα πνευματικά δικαιώματα σε βάρος των επιχειρήσεων

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας παίρνοντας θέση για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την αθέτηση της δέσμευσης της κυβέρνησης να εισαγάγει στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα την κοινή συμφωνία της με τους κοινωνικούς εταίρους -πλην ΑΕΠΙ-, και την απόφασή της να προσδώσει στην τελευταία μονομερώς δεσπόζουσα θέση στον χώρο των εταιρειών διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου έκανε την παρακάτω δήλωση για την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα κατά της επιχειρηματικότητας: «Η κατάθεση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα με διατάξεις της τελευταίας στιγμής, που ανατρέπουν τα συμφωνηθέντα στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, προκαλεί την αγανάκτηση και την αντίδραση της επιχειρηματικής κοινότητας. Το νομοσχέδιο που επιχειρεί να εισαγάγει τη σχετική οδηγία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα τελικά θίγει ευθέως τους χρήστες και με μια απίστευτη νομοθετική πρωτοτυπία διπλής νομοθέτησης την παραβιάζει νομιμοποιώντας για την ΑΕΠΙ μια προνομιακή και δεσπόζουσα θέση στην αγορά σε βάρος των χρηστών και των άλλων φορέων διαχείρισης.

»Πρακτικά το νομοσχέδιο διατηρεί, για χάρη της, ένα καθεστώς αυθαιρεσίας επιβολής τιμολογίων στους χρήστες, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια προκάλεσε απίστευτες ταλαιπωρίες, υπέρογκες απαιτήσεις, δίκες και εξοντωτικά πρόστιμα. Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε μια κατάσταση που θεσμοθετεί την αυθαιρεσία και το μονόπλευρο δικαίωμα επιβολής αμοιβών. Τόσο οι φορείς διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων όσο και οι φορείς των χρηστών έχουν ίσα δικαιώματα και μόνο με συλλογικές, ισότιμες και διαφανείς διαδικασίες σύναψης συλλογικών συμβάσεων μεταξύ τους μπορεί να εξυγιανθεί η αγορά.

»Το ΕΕΑ θα καλέσει σε συνάντηση τους φορείς που εκπροσωπούν τους χρήστες αλλά και τους δημιουργούς που διαφωνούν με την επιβολή μονοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά, με σκοπό να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο επαναφοράς των αρχικώς συμφωνηθέντων ρυθμίσεων που εισάγουν την ισονομία και τη διαφάνεια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*