Τα Επαγγλεματικά Ταμεία στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Μπορεί οι θεσμοί να εξέφρασαν ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση του υπουργού Εργασίας περί της θέσπισης Επαγγελματικών Ταμείων για τους ελεύθερους επαγγελματίες τα οποία θα μπορούν να χορηγούν και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, όμως όλα δείχνουν ότι, για το ζήτημα αυτό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει και συνέχεια.

 Ο υπουργός έκανε χθες την πρώτη κίνηση ρίχνοντας το τραπέζι του διάλογου το θέμα, για το οποίο οι θεσμοί φαίνεται ότι δεν έβαλαν “πάγο” και υπό αυτή την έννοια όλα δείχνουν ότι επαγγελματικά ταμεία θα παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς χαρακτηρίζουν την ανωτέρω εξέλιξη ως θετική, θεωρούν ότι ήλθε η στιγμή ο κλάδος να συμβάλλει ενεργά στο διάλογο, και εκτιμούν ότι τώρα δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να διεκδικήσει για το χώρο των συντάξεων ότι ισχύει και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Μάλιστα, ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας στην χώρα, τόνιζε προημερών ότι, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος βρίσκεται σε άτυπη διαβούλευση με κυβερνητικούς παράγοντες για το συνταξιοδοτικό, με στην προοπτική στην αναμόρφωση του συστήματος να έχει ενεργό συμμετοχή και η ασφαλιστική αγορά.

 Δήλωνε μάλιστα αισιοδοξία για τα όσα θα επακολουθήσουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο άτυπος διάλογος της αγοράς με την κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Εξάλλου και η υλοποίηση της πρότασης της Ένωσης περί ίδρυσης επαγγελματικού ταμείου για όσους απασχολούνται στην ασφαλιστική αγορά βρίσκεται προς την ίδια κατεύθυνση, στο πλαίσιο δηλαδή της πρότασης που διατύπωσε ο υπουργός προς τους θεσμούς.

Έντονες επιφυλάξεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στα δύο μείζονα ζητήματα που τους έθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό και αφορούν την εξαγγελία του πρωθυπουργού (από του βήματος της ΔΕΘ), για πάγωμα των παλαιών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών – εμπόρων – γιατρών και στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων για τους ελεύθερους επαγγελματίες τα οποία θα μπορούν να χορηγούν και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Τα θέματα αυτά τα έχουν θέσει, ήδη, στον υπουργό Εργασίας οι ενώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «και στα δύο θέματα οι εκπρόσωποι των θεσμών, χωρίς να είναι αρνητικοί, εξέφρασαν επιφυλάξεις και ζήτησαν να δουν συγκεκριμένους αριθμούς και τεκμηριωμένες προτάσεις. Έτσι για τα θέματα αυτά συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ των δύο πλευρών την ερχόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας η συζήτηση για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών προς τα ταμεία συνδέεται με τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού, αλλά και με τη συνολική αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών. Αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ, το θέμα του παγώματος των παλαιών ασφαλιστικών οφειλών αφορά τουλάχιστον 300.000 εμπόρους – βιοτέχνες – επαγγελματίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*