Οι προβλέψεις της Hannover Re από το Μόντε Κάρλο

της Ελενας Ερμείδου

Αλλάζει παγκοσμίως το καθεστώς της αγοράς του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων στην αντασφαλιστική αγορά. Ο ανταγωνισμός παραμένει έντονος και οι πρωτασφαλιστές ακόμα τρέχουν με υψηλά αποθέματα χάριν της καλής διαχείρισης των κεφαλαιακών τους πόρων. Την ίδια στιγμή, η εισροή κεφαλαίων από την αγορά των ILS όπως τα Cat Bonds συνεχίζεται σε αντιστάθμισα των χαμηλών επιτοκίων. Συνεπώς, η προσφορά για αντασφάλειες υπερτερεί της ζήτησης.

Περαιτέρω, η συνεχής πτώση των επιτοκίων και η μεταβλητότητα που υφίστανται στις αγορές κεφαλαίων συμπιέζει τις αποδόσεις. Παρά ταύτα η κερδοφορία των (αντ) ασφαλιστών είναι σε γενικές γραμμές, καλή.  Εν μέρει, σ’ αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι οι ζημιές από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια είναι κάτω το μέσου όρου. Οι πτώσεις των τιμών στην αγορά και η χαλάρωση των συνθηκών επέφεραν μέτριες επιπτώσεις στο κομμάτι και τα αποτελέσματα του underwriting. Με τα επιτόκια να βρίσκονται ακόμα σε συνεχή πτώση, είναι πολύ πιθανό οι αποδόσεις ν αντισταθμιστούν από τα πραγματοποιηθέντα κέρδη. Από την άλλη πλευρά έχει καταστεί κατανοητό ότι δεν μπορούν εύκολα να απορροφηθούν οι ζημιές. Αυτό κατά κάποιο τρόπο αποτυπώνεται στα αποτελέσματα που γράφουν οι αντασφαλιστές.

«Είναι ολοφάνερο ότι οι αντασφαλιστές δίνουν μάχη για να συγκρατήσουν μία περαιτέρω πτώση στις τιμές. Αυτό ήδη αποτυπώθηκε κατά τις ανανεώσεις το πρώτο, εξάμηνο του 2016. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να γράφουμε δουλειές που καλύπτουν τα περιθώρια των απαιτήσεων μας, ακόμα και αν αυτό οδηγεί σε χαμηλότερες αποδόσεις, δήλωσε στο Μόντε Κάρλο ο CEO της Hannover Re Ulrich Wallin.

Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσεις κατά την 1η Ιανουαρίου 2017, η Hannover Re αναμένει περισσότερη σταθερότητα τόσο στις τιμές όσο και τις συνθήκες. Διαγράφονται ευκαιρίες για αυξήσεις στις τιμές για παράδειγμα στην Γερμανία και τον Καναδά. μετά τις σοβαρές ζημιές που σημειώθηκαν από τα συμβάντα των φυσικών καταστροφών.

Η πρόοδος επίσης της ψηφιακής τεχνολογίας επίσης προσφέρει νέες ευκαιρίες στο κλάδο. Με βλέμμα στραμμένο στην δυναμική των αυξανόμενων κινδύνων, Hannover Re αναμένει άνοδος στην ζήτηση για αντασφάλειες με στόχο την προστασία έναντι των cyber κινδύνων, όχι μόνο στην αγορά των ΗΠΑ αλλά όλων των αγορών για όλους τους πυλώνες του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*