Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, επικεφαλής Multi Asset της NN Investment Partners

NN IP: Οι λύσεις multi-asset προσφέρουν καλή εναλλακτική σε σχέση με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων

Όλο και περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν να αναθέσουν τις όποιες αποφάσεις Τακτικής Κατανομής Χαρτοφυλακίου (ΤΚΧ) σε εξειδικευμένες ομάδες ή λύσεις multi-asset, μια τάση η οποία αντικατοπτρίζεται στις σημαντικές εισροές κεφαλαίων σε αυτόν τον τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών και προϊόντων, παρατηρεί σε ανάλυσή της η NN Investment Partners.

Οι λύσεις multi-asset αποτελούν μια καλή εναλλακτική για τους παραδοσιακούς επενδυτές ομολόγων, στους οποίους έχουν απομείνει περιορισμένες επιλογές προς επένδυση, επισημαίνει η εταιρεία. Εξάλλου οι τακτικές εξάρσεις της μεταβλητότητας απαιτούν την ικανότητα άμεσης προσαρμογής των επενδυτικών απόψεων, καθώς και των ανάλογων ενεργειών, τονίζοντας την σημασία της ενδελεχούς και ενεργητικής Τακτικής Κατανομής Χαρτοφυλακίου (ΤΚΧ).

Αναλυτικότερα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές απολαμβάνουν ένα σχετικά ήπιο καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά, η νευρικότητα στην αγορά μπορεί εύκολα να επανέλθει, εάν η ροή των στοιχείων δεν είναι ικανοποιητική, γεγονός που παρατηρήθηκε  προγενέστερα κατά το τρέχον έτος. Υπό αυτές τις συνθήκες της αγοράς, στις  οποίες  τα κρατικά ομόλογα με τις μηδενικές έως αρνητικές αποδόσεις, μετά βίας προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση, η ΝΝ IP πιστεύει ότι οι πολυμορφικές λύσεις multi-asset είναι μια ελκυστική επένδυση.

«Οι αγορές ευημέρησαν  αυτό το καλοκαίρι, με την αυξανόμενη ροπή  των επενδυτών για όλες σχεδόν τις κατηγορίες ενεργητικού αυξημένου κινδύνου», αναφέρει ο Valentijn van Nieuwenhuijzen,  επικεφαλής Multi Asset στην NN Investment Partners. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις εξάρσεις της μεταβλητότητας που έχουμε βιώσει κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη των ΗΠΑ, η Κίνα και  η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, σε μια από τις χειρότερες επενδυτικές εκκινήσεις μιας χρονιάς. Τον Ιούνιο, οι φόβοι για την πιθανή επίπτωση του Brexit οδήγησαν σε υποχώρηση των τιμών στις αγορές, ενώ μετά το δημοψήφισμα που όλοι φοβόντουσαν οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά και πάλι, σαν να μην είχε συμβεί απολύτως τίποτα.»

Σύμφωνα με τον Van Nieuwenhuijzen, «η αντίδραση μετά το δημοψήφισμα για το Brexit αποτελεί ένα παράδειγμα περιόδου κατά την οποία οι αγορές αγορών καθοδηγούνται περισσότερο από την ψυχολογία των επενδυτών και όχι από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.» «Ενώ το  Brexit δημιούργησε μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, είδαμε ότι οι αγορές άρχισαν γρήγορα να προσβλέπουν σε πρόσθετα μέτρα   χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες. Η προσδοκία της συνέχισης ή ακόμη και της  ενίσχυσης  της αθρόας χρηματικής ρευστότητας παγκοσμίως,  λειτουργεί ευεργετικά για όλες τις κατηγορίες ενεργητικού, με αποτέλεσμα μια θετική στάση των επενδυτών απέναντι σχεδόν όλες τις επενδυτικές λύσεις που παράγουν κάποιας μορφής εισόδημα.»

«Οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανεπτυγμένων αγορών έχουν υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που κατέστησε τις προοπτικές απόδοσης για τα εν λόγω ομόλογα τουλάχιστον δυσχερείς.  Πολλοί συμμετέχοντες στις αγορές βιάστηκαν να προβλέψουν μια ανάκαμψη  αποδόσεων τα τελευταία χρόνια. Επίσης, για τους επόμενους 12 μήνες οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες. Η Fed θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, αν και πολύ σταδιακά, αλλά η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας βρίσκονται όλες σε κατάσταση χαλάρωσης της νομισματικής τους πολιτικής. Ως αποτέλεσμα,  η  χρηματική ρευστότητα παγκοσμίως συνεχίζει να μεγεθύνεται. Τα χαμηλά επιτόκια (χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων) και η άφθονη χρηματική ρευστότητα θα συνεχίσουν να αποτελούν κυρίαρχους παράγοντες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ωθώντας τους επενδυτές σε πιο επισφαλείς επενδύσεις στην αναζήτησή τους για υψηλότερες αποδόσεις.»

O Van Nieuwenhuijzen πιστεύει ότι αυτό είναι το σημείο όπου οι παραδοσιακοί επενδυτές ομολόγων θα πρέπει να εξετάσουν τις ευέλικτες στρατηγικές multi-asset.  « Οι εξαιρετικά χαμηλές ή αρνητικές αποδόσεις κρατικών ομολόγων τους έχουν αφήσει με λίγες  επιλογές. Οι στρατηγικές multi-asset παρέχουν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο σύνολο πηγών απόδοσης, χωρίς να αυξηθεί  ο συνολικός  κίνδυνος του χαρτοφυλακίου. Οι μετριοπαθείς επενδυτές  μπορούν επομένως να στρέψουν μέρος του αναλαμβανόμενου επιτοκιακού κινδύνου  στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού που ενσωματώνουν μια επωφελέστερη σχέση κινδύνου -απόδοσης».

Επίσης, οι απότομες αυξήσεις της μεταβλητότητας σχεδόν κάθε δύο μήνες θέτουν σημαντικές προκλήσεις  στους επενδυτές, σύμφωνα με τον επικεφαλής Multi Asset της NN Investment Partners. «Απροσδόκητα γεγονότα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν κατά καιρούς, τα οποία απαιτούν την ικανότητα άμεσων προσαρμογής στις επενδυτικές απόψεις και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της ενδελεχούς και ενεργητικής Τακτικής Κατανομής Χαρτοφυλακίου, την οποία πολλοί επενδυτές αυτές τις ημέρες επιλέγουν να αναθέσουν σε  εξειδικευμένες ομάδες ή λύσεις multi-asset, μια τάση που αντικατοπτρίζεται στις σημαντικές εισροές κεφαλαίων που αυτές απολαμβάνουν.

»Αλλά και όταν θα επιστρέψουμε σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και βελτιωμένων συνθηκών παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, οι αποκλίσεις και οι  διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική μεταξύ των κρατών θα οδηγήσει σε  αποκλίσεις ως προς την προσδοκώμενη απόδοση. Οι χώρες και  οι διάφορες γεωγραφικές ζώνες  θα είναι σε διαφορετικές φάσεις του οικονομικού κύκλου και οι διάφοροι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητα θα ανταποκριθούν διαφορετικά. Η Τακτική Κατανομή Χαρτοφυλακίου (ΤΚΧ) μπορεί, ως εκ τούτου, να συμβάλει σημαντικά στη συνολική απόδοση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου ανά πάσα στιγμή, εφόσον υπάρχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας αποφάσεις ΤΚΧ».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*