γγιατρός συζητά με γυναίκα σε διάδρομο νοσοκομείου

ΠΟΕΔΗΝ: Μείωση προσωπικού και κατρακύλα των δαπανών

Σφοδρή επίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπολύει για ακόμη μια φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενόψει ΔΕΘ, είναι εκτός πραγματικότητας η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος που «διατείνονται» οι Υπουργοί της κυβέρνησης και ειδικά οι Υπουργοί της Υγείας

«Ακόμη και η τρέχουσα κυβερνητική διαχείριση τελεί υπό την έγκριση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας. Είδαμε τι έγινε με τις Υπουργικές Αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα φάρμακα», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, το 3ο μνημόνιο και ο δημοσιονομικός κόφτης, με βάση των οποίων οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας κατρακυλάνε, φτάνοντας φέτος να είναι 5% του ΑΕΠ, φέρουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα.

«Σε μια χειμασμένη κοινωνία, καταρημαγμένη από τις φορομπηχτικές και φοροληστικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την υψηλή ανεργία που έχει η χώρα, την ύφεση, τα capital controls, την μετατροπή των αμοιβών σε Προνοιακά Επιδόματα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τον εκπλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων, την περιθωριοποίηση (συσσίτια, πολλοί άνθρωποι ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια), τη διάλυση των κοινωνικών αγαθών, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι καρμανιόλα που έχουν τεθεί», τονίζεται.

Η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει εικονική πραγματικότητα όσα μεταφέρουν ο Πρωθυπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την κατάσταση του ΕΣΥ. «Για επικοινωνιακούς λόγους ανακοινώνουν στα λόγια χιλιάδες προσλήψεις, αύξηση της Κρατικής Χρηματοδότησης, την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της Ψυχικής Υγείας, του ΕΟΠΥΥ. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», υποστηρίζεται.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία το Νοσοκομείο Σαντορίνης λειτουργεί ως Κέντρο Διακομιδών, το πρώτο ως Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΜΥ Α.Ε.) στο Σύστημα, ενώ νέα ασθενοφόρα «εγκαινιάζονται με θόρυβο για να γίνουν αντιληπτοί τη στιγμή που οι ασθενείς διακομίζονται με αγροτικά οχήματα λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων. Λόγια του ΑΕΡΑ».

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας εξαπολύει βέλη και εναντίον του κ. Πολάκη κατηγορώντας τον για «ζοριλίκια και τσαμπουκάδες» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο κ. Τσίπρας ξαμόλησε τον κο Πολάκη να βρίζει τους πάντες, κυρίως την ΠΟΕΔΗΝ, που με στοιχεία αναδεικνύει ότι τη φροντίδα Υγείας των πολιτών αναλαμβάνει ένα σάπιο σύστημα».

«Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν έκτακτο σοβαρό πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζουν το γύρο του θανάτου προκειμένου να βρουν ασθενοφόρο για διακομιδή, ανεπτυγμένη κλινική και ειδικευμένους ιατρούς στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα να κάνουν εξετάσεις, ιατρικά μηχανήματα για να κάνουν θεραπείες ή επεμβατικές πράξεις. Εάν χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ να νοσηλευτούν, χειρουργικό τραπέζι να χειρουργηθούν, το ρίχνουν στις εκκλήσεις στον Θεό. 200 κλίνες ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές, οι Αξονικοί Τομογράφοι τίθενται εκτός λειτουργίας, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δεν λειτουργούν, μηχανήματα αιμοκάθαρσης χαλάνε το ένα μετά το άλλο. Δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης χρημάτων», προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Τον Ιανουάριο 2015, που ανέλαβε Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, στα νοσοκομεία υπηρετούσαν 69.223 υπάλληλοι και οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 35.677 του συνόλου του προσωπικού. Τον Μάιο του 2016 (έως εκεί υπάρχουν στοιχεία του ESY.net) το προσωπικό είναι 61.528, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 31.143 του συνόλου του προσωπικού. Ως εκ τούτου το προσωπικό μειώθηκε κατά 7.695. Δεν εμφανίζονται τον Μάιο του 2016 στο ESY.net 11.815 οργανικές θέσεις οι οποίες υπήρχαν τον Ιανουάριο του 2015», υπογραμμίζουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*