S&P :Στην «τραμπάλα» τα κέρδη των αντασφαλιστών

της Ελενας Ερμείδου

Κάτω από το κόστος των κεφαλαίων θα πέσουν τα κέρδη των ασφαλιστών σύντομα αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη της η S&P. Οι αποδόσεις των αντασφαλιστών επωφελήθηκαν σημαντικά από τα ήπια συμβάντα των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, όμως, η ισορροπία του κόστους των κεφαλαίων τους θα μπορούσε να επηρεαστεί ακόμα και από ζημιές μέτριων φυσικών καταστροφών, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.

Οι αντασφαλιστές μάχονται να διατηρήσουν την κερδοφορία τους τα τελευταία 8 χρόνια,εν μέσω περιβάλλοντος παρατεταμένων χαμηλών επιτοκίων και πτώσης τιμολογίων. Η S&P τονίζει πως η ικανότητα των αντασφαλιστών να γράψουν αποδόσεις πάνω από τα κόστη τους έχει μειωθεί. Οι αντασφαλιστές έχουν έλθει αντιμέτωποι με το πραγματικό κίνδυνο, αυτόν της πτώσης της κερδοφορίας τους κάτω του κόστους των κεφαλαίων τους, προσθέτει.

Δεν διαφαίνεται καμία προοπτική σημαντικής ανόδου των τιμών των αντασφαλίστρων, ούτε καμία σοβαρή προοπτική υψηλών αποδόσεων, σύμφωνα πάντα με την  S&P.

Χαρακτηριστικά αναφέρει : «Προβλέπουμε ότι η κερδοφορία των αντασφαλιστών θα πέσει κάτω του κόστους των κεφαλαίων, θα μπορούσε να παραμείνει εκεί μέχρι το underwriting ή το επενδυτικό περιβάλλον αντιστραφεί»

Διαφορετικές θα είναι οι συνθήκες για τους ισχυρούς αντασφαλιστές στην αγορά. Αυτοί θα έχουν την δυνατότητα να αντισταθούν στο περιβάλλον αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά αντασφαλειών και πρόσφατη μελέτη του οίκου αξιολόγησης για τις (αντ)ασφαλιστικές, AM Best.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*