Πρωινή κινητοποίηση στο “Πατησίων” (φωτό)

Επιτέλους! Κάποιος “συγκινήθηκε” για το “Πατησίων”!

Ένα μήνα μετά την κατάληψη στο κτίριο όπου άλλοτε λειτουργούσε το Νοσοκομείο Πατησίων και στο οποίο διαμένουν πρόσφυγες/μετανάστες υπό συνθήκες που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους και τη δημόσια υγεία εν γένει (εδώ), υπήρξε μια στοιχειώδης παρέμβαση εκ μέρους της Πολιτείας.

Όχι. Δεν ήταν από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο τηρεί προκλητικά σιγήν ιχθύος για το ζήτημα, αλλά από το Δήμο Αθηναίων. Από νωρίς το πρωί, συνεργείο του Δήμου επιχειρούσε επί της οδού Χαλκίδος και Έβανς με μάνικα νερού nosok_patisionυψηλής πίεσης, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τις ακαθαρσίες που έχουν σχηματίσει κρούστα στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο, όπου λιμνάζουν βοθρολύματα καθημερινά επί 30 ημέρες.

Όπως λέει στο Virus ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αυτή είναι η δεύτερη φορά που παρεμβαίνει συνεργείο καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, ενώ το κτίριο εξωτερικά έχει επιθεωρήσει και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου για να διαπιστώσει τι γίνεται με τα νερά που τρέχουν και τους αγωγούς. Ο ίδιος εκφράζει, παράλληλα, την ανησυχία του για τις συνθήκες υγιεινής εντός του κτιρίου, όπου διαμένουν δεκάδες οικογένειες προσφύγων/μεταναστών με μικρά παιδιά, εκτιμώντας ότι το Υπουργείο Υγείας οφείλει να μεριμνήσει για το ζήτημα.

nosok_patisionΣύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Star Channel από το εσωτερικό του κτιρίου, οι ένοικοι κοιμούνται κατάχαμα πάνω σε κουβέρτες που συχνά μουσκεύουν από τα βρομόνερα που τρέχουν από τις χαλασμένες τουαλέτες, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και 1-2 άρρωστοι. Κάποια φάρμακα υπάρχουν στα ράφια, αλλά γιατρός δεν φαίνεται να έχει επισκεφθεί το χώρο. Την ίδια ώρα, τα παιδιά περπατάνε μέσα κι έξω από το κτίριο ξυπόλυτα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο και σε τι βαθμό εξασφαλίζεται η διατροφή τους.

Στο μεταξύ, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι μετά τις αποκαλύψεις των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας για το αυξημένο μολυσματικό φορτίο που δημιουργεί αυτή η κατάσταση στη γειτονιά και το νέφος κουνουπιών που προκαλούν τα λιμνάζοντα νερά. Το ζήτημα θα συζητήσει σε συνάντηση που θα έχει μαζί τους στις 7 Σεπτέμβρη ο κος Παπαγιαννάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*