Ελλάδα, πυξίδα δείχνει υγεία

Η ατζέντα της ασφαλιστικής αγοράς από αύριο 1/9

Βαριά είναι η ατζέντα της ασφαλιστικής αγοράς για μια ακόμη σεζόν, που αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, ανοίγει και τυπικά για τον κλάδο.

Η προσοχή των ασφαλιστών θα είναι στραμμένη για ένα ακόμη δίμηνο στη β΄ αξιολόγηση, διότι η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς προϋποθέτει και την ενεργοποίηση του συστήματος εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων. Σε κάθε περίπτωση η Ένωση θα έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για το θέμα αυτό με το υπουργείο Οικονομίας.

 Για το ζήτημα των ΕΠΥ και μετά το πρώτο σοβαρό κρούσμα που ανέκυψε, τα στελέχη της Ένωσης πρόκειται να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να δώσει λύση σε πρακτικές της αγοράς οι οποίες οδήγησαν στην υποτιμολόγηση των ασφαλιστηρίων στον κλάδο Αστικής Ευθύνης οχημάτων. Βέβαια, για τη διευθέτηση του όλου θέματος θα πρέπει και οι ίδιες οι εταιρείες – μέλη της Ένωσης να δράσουν αποφασιστικά, δεδομένου ότι το όλο θέμα τροφοδοτείται και από εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.

Ένα άλλο θέμα το οποίο θα απασχολήσει τον κλάδο αυτή τη σεζόν είναι η ίδρυση και λειτουργία του εναλλακτικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης των εργαζομένων στην ασφαλιστική αγορά, για το οποίο το IW έκανε ήδη χθες ειδική αναφορά.

Η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης και στη νέα αυτή περίοδο που αρχίζει από το Σεπτέμβριο. Όσο η κρίση διαρκεί και τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, αλλά και στο συνταξιοδοτικό διογκώνονται, τόσο το πεδίο δράσης της ιδιωτικής ασφάλισης θα μεγαλώνει.

 Η συνδρομή λοιπόν της ιδιωτικής ασφάλισης στην επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα της αγοράς, και στο πλαίσιο αυτό η Ένωση θα συνεχίσει τις επαφές της με την κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τα συναρμόδια υπουργεία να ανοίξουν την πόρτα τους στον κλάδο για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

 Προς την ίδια κατεύθυνση, η αγορά θα επιμείνει στην προώθηση των ετησίως ανανεούμενων προγραμμάτων υγείας, θέλοντας και εδώ να στηρίξει το κοινωνικό σύνολο, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στην κάλυψη των σχετικών αναγκών του, λόγω της απαξίωσης των κρατικών δομών στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Υγείας.

 Τέλος, το 2016 θα κλείσει η πρώτη χρονία εφαρμογής του Solvency II και η Τράπεζα της Ελλάδος θα κληθεί, μόλις αλλάξει χρονία, να κάνει τον πρώτο της απολογισμό, καταγράφοντας τις αντοχές του συστήματος στο νέο εποπτικό περιβάλλον, με την προοπτική τυχόν διορθωτικών κινήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*