Στα 220 εκ οι ζημιές για τις (αντ)ασφαλιστικές από το σεισμό στην Ιταλία

της Ελενας Ερμείδου

Κάτω αρκετά των 10 δισεκ. δολαρίων προβλέπεται να κοστίσει στην (αντ)ασφαλιστική αγορά ο πρόσφατος σεισμός στην Ιταλία στην πόλη Umbrian της Norcia. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας οι συνολικές οικονομικές ζημιές από το σεισμό μπορεί να φτάσουν τα 11 δισεκ. δολάρια, ωστόσο οι ζημιές για τις (αντ)ασφαλιστικές θα είναι πολύ μικρότερες, καθώς σύμφωνα με την  AIR Worldwide η Ιταλία, αν και 5η στην σειρά κατάταξης στην Ευρώπη στο κλάδο γενικών ασφαλίσεων, μεγάλο ποσοστό από τους ιδιοκτήτες κατοικιών δεν έχουν ασφάλιση κατά σεισμών.

Το αρχικό ανακοινωθέν της USGS αναφέρει πώς οι πιθανότητες οι οικονομικές ζημιές να κυμανθούν στο 1 δισεκ. δολάρια είναι 62%. Οι πιθανότητες να κυμανθούν από 1 δισεκ. δολάρια μέχρι 10 δισεκ. δολάρια είναι 35%, ενώ, οι πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 10 δισεκ. είναι 21%.

Το συμβάν και το κόστος αυτός για τις (αντ)ασφαλιστικές πλέον ερευνάται από την ελβετική PERILS AG.

Πάντως με βάση το υποτιθέμενο οικονομικό κόστος των 11 δισεκ. οι ασφαλισμένες ζημιές θα κυμανθούν περί τα 220 εκατ. δολάρια, το οποίο είναι χαμηλό αν συγκριθεί με το κόστος άλλων σεισμών στην Ιταλία.

Αναμφίβολα κάποια υβριδικά επενδυτικά προϊόντα όπως τα ILS έχουν έκθεση στους σεισμούς της Ιταλίας ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αντίκτυπος θα είναι χαμηλός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*