στατιστικά, στατιστική, γραφείο, κομπιουτεράκι, στιλό, γράφημα

Υπεραποθεματοποιημένες οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα

Υπεραποθεματοποιημένες παρουσιάζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος,  η οποία στην τελευταία Επισκόπηση που κάνει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας (Ιούλιος 2016) αναφέρει ότι βάσει στοιχείων 2015 ο ασφαλιστικός κλάδος εμφανίζει διαθέσιμα εποπτικά κεφάλαια αξίας 2,69 δισ. ευρώ έναντι απαιτούμενων 0,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν πέρυσι τα διαθέσιμα εποπτικά κεφάλαια από τα 2,64 δισ. ευρώ του 2014, χρονιά κατά την οποία οι απαιτούμενες τοποθετήσεις ήταν 0,82 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η εποπτική αρχή, η σταθερότητα που παρουσιάζει ο κλάδος είναι «αποτέλεσμα ενεργειών στις  οποίες έχουν προβεί οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για την προσαρμογή και συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου της φερεγγυότητας ΙΙ που ισχύει από 1.1.2016».

Η ΤτΕ επισημαίνει επίσης ότι, το μακροοικονο9μικό περιβάλλον επηρεάζει τη θέση της ασφαλιστικής αγοράς, κυρίως τις εταιρείες Ζωής και μικτή δραστηριότητας, ωστόσο οι ίδιες οι εταιρείες επηρεάζουν σε μικρότερο βαθμό τη χρηματοπιστωτικό σταθερότητα, αν ληφθεί υπόψη το ποσοστό της παραγωγής ασφαλίστρων σε σχέση  με το ΑΕΠ της χώρας.

Ειδικότερα τονίζεται ότι, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 2,3%, ενώ το ποσοστό του ενεργητικού των ασφαλιστικών εταιρειών σε σχέση με το ΑΕΠ για το 2015 διαμορφώθηκε στο 8,4% και η κερδοφορία τους -σύμφωνα με τα εποπτικά στοιχεία- επίσης για το 2015 διαμορφώθηκε στο ποσό των 0,4 δισ. ευρώ, έναντι 0,37 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*