Κλοπές προσωπικών δεδομένων: Στην μαύρη αγορά προς 3bitcoin

της Ελενας Ερμείδου

Κυβερνοεγκληματίας δημοσίευσε στο dark web ονόματα και ημερομηνίες γέννησης χρηστών καθώς και κωδικούς πρόσβασης 200 εκατομμυρίων λογαριασμών του Yahoo. Τα στοιχεία έχουν βγει στην μαύρη αγορά του διαδικτύου και πωλούνται προς 3 bitcoin.O κυβερνοεγληματίας ο οποίος συνδέεται και με άλλα cyber χτυπήματα στο παρελθόν φέρει το όνομα Peace

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα cyber χτυπήματα έχουν αυξηθεί. Στην μαύρη αγορά βγαίνουν και πωλούνται προσωπικά  δεδομένα με τη τιμή πώλησης να διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος των πληροφοριών.

Στο ενδιαφέρον των κυβερνοεγκληματιών βρίσκεται ο κλάδος της υγείας, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και ακολουθεί ο ξενοδοχειακός. Τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα έχουν την υψηλότερη τιμή πώλησης και ακολουθούν τα δεδομένα πιστωτικών καρτών.

Οι αγοραστές των δεδομένων της υγείας που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την δημιουργία απαιτήσεων από ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία. Σύμφωνα με έρευνα της id experts η μέση απαίτηση ανέρχεται σε  20.000 εκατομμύρια δολάρια, ο αριθμός των θυμάτων είναι 1,6 εκατομμύρια και το ποσό που χάνεται φτάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις μεταξύ  70 εκατομμυρίων  και 234 εκατομμυρίων  σε ετήσια βάση.

Τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία

Σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι εταιρίες που δε θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ασφάλεια των δεδομένων τους κινδυνεύουν με διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων που φθάνουν μέχρι 100εκατ ευρώ  ή έως 2 % του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας, όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.

H ασφάλιση δεν αποτρέπει το περιστατικό παραβίασης

Η ασφάλιση δεν μπορεί να αποτρέψει ένα περιστατικό παραβίασης, μπορεί, ωστόσο να περιορίσει την οικονομική ζημιά και την βλάβη της φήμης.

Η Beazley είναι  ηγέτης στην παροχή ασφαλιστικών λύσεων cyber privacy insurance και μεγαλύτερος ασφαλιστής της αγοράς των Lloyd’s όπου στην κατηγορία αυτή βραβεύθηκε με τρία βραβεία στον τρίτο ετήσιο διαγωνισμό “Cyber Risk Awards” που διοργανώθηκε από την Advisen στις 15 Ιουνίου 2016 στην Νέα Υόρκη.

Η Cromar Insurance Brokers παρέχει τις ασφαλιστικές λύσεις των Beazley στην ελληνική αγορά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*