ΑΟΝ: Οικονομικές ζημιές 33 δισ. στην Κίνα από φυσικές καταστροφές

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οικονομικές ζημίες 33 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων ασφαλιστική κάλυψη υπάρχει μόνο για το 2%,  προκλήθηκαν στην Κίνα από τις χειρότερες πλημμύρες από το 1998, σύμφωνα με μελέτη της  Impact Forecasting,  του μοντέλου υπολογισμού ζημιών από φυσικές καταστροφές της Aon Benfield.

Οι πλημμύρες που έπληξαν την λεκάνη του ποταμού Γιανγκ Τσε και το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας κατέστρεψαν 18 εκατ. στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων σε 20 επαρχίες της Κίνας, προκαλώντας τον θάνατο 764 ατόμων και την καταστροφή 800.000 κατοικιών και άλλων κτιρίων. Τουλάχιστον τα 28 δισ. δολάρια σε σύνολο ζημιών 33 δισ. δολ, έλαβαν χώρα στη λεκάνη του Γιανγκ Τσε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Aon. Οι αιτήσεις για αποζημιώσεις αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 2% του ποσού, αναφέρεται στην μελέτη της Impact Forecasting, που επικαλείται στατιστικά στοιχεία από την Επιτροπή Εποπτείας Ασφαλιστικών Εταιρειών της Κίνας.

“Παρόλο που ήταν αναμενόμενο ότι οι βροχοπτώσεις στην Κίνα θα υπερέβαιναν τα  συνήθη επίπεδα κατά την περίοδο των μουσώνων λόγω της ισχύος του Ελ Νίνιο, οι ζημίες που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες ήταν οι μεγαλύτερες εδώ και δυο περίπου δεκαετίες”, σχολίασε ο Adam Podlaha, επικεφαλής της  Impact Forecasting.

Για το μήνα Ιούλιο, στος ΗΠΑ κατεγράφησαν έξι ξεχωριστές περιπτώσεις καταιγίδων και πλημμύρων από τα Βραχώδη Ορη εως την Ανατολική Ακτή, οι οποίες προκάλεσαν σωρευτικές οικονομικές ζημίες ύψους 1,5 δισ. δολ. Σε σύγκριση με τις πλημμύρες στην Κίνα, οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν προετοιμαστεί για ζημίες ύψους 1δισ. Δολ ή 67% του συνόλου. Ο λογαριασμός των συνολικών ασφαλισμένων ζημιών από τις δασικές πυρκαγιές στην Αλμπέρτα του Καναδά αναμένεται να υπερβεί τα 100 εκατ. δολάρια.

Αλλες μεγάλες φυσικές καταστροφές με “ασφαλιστικό ενδιαφέρον” που έλαβαν χώρα τον Ιούλιο είναι:

-Ο υπερτυφώνας Νεπαρτάκ που προκάλεσε τον θάνατο 82 ατόμων στην Κίνα και την Ταϊβάν, όπου τουλάχιστον 38.000 κατοικίες υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή. Οι συνολικές οικονομικές ζημίες εκτιμώνται στο 1,5 δισ. δολ. τουλάχιστον

-Μεγάλες καταιγίδες και πλημμύρες εκδηλώθηκαν στη Νότιο Αφρική, με τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν λόγο για ασφαλισμένες ζημίες 145 εκατ. δολ. Οι συνολικές ζημίες είναι πολύ υψηλότερες.

-Η τροπική καταιγίδα Μιρινάε που χτύπησε τη Νότιο Κίνα και το βόρειο Βιετνάμ, καταστρέφοντας τουλάχιστον 2.000 κατοικίες και 110.000 εκτάρια καλλιεργημένων εκτάσεων. Οι συνολικές οικονομικές ζημίες εκτιμώνται στα 20 εκατ. δολ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*