deal, συμφωνία, χειραψία στο παράθυρο, στατιστικά, ηλιοβασίλεμα

Ο θερμός μήνας Αύγουστος για τις ασφαλιστικές

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ποιος είπε ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις; Iδιαίτερα κινητικός είναι ο Αύγουστος 2016. Ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της –προ διετίας– συμφωνίας ΠειραιώςErgo για την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, που είχε «στοιχειώσει» λόγω των συνεχών απαιτήσεων των Γερμανών. Τελικά , η συμφωνία ολοκληρώθηκε με τίμημα 90,1 εκατ. ευρώ, αλλά με έναν «πονηρό» όρο περί αναπροσαρμογής της τιμής βάσει των νέων δεδομένων κατά τη «διεθνή πρακτική». Αυτό σημαίνει ότι στο ταμείο της Τράπεζας Πειραιώς ίσως μπουν λιγότερα εκατομμύρια απ’ τα 90 εκατ. ευρώ της συμφωνίας. Αν λοιπόν μια εταιρεία που η συνολική της κερδοφορία από το 2010 μέχρι και το 2015 ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ πωληθεί κάτω από την καθαρή θέση της, ουσιαστικά θα πρόκειται για μια εξαιρετική επιτυχία της Ergo.

Στα υπόλοιπα θέματα, η περίπτωση της International Life εξελίσσεται δύσκολα ως προς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αφού οι παραχωρήσεις χαρτοφυλακίων σε Εθνική Ασφαλιστική και τώρα και σε Interamerican καθιστούν την εταιρεία «ένα πουκάμισο αδειανό» για τους υποψήφιους νέους επενδυτές. Σίγουρα η μεσιτική έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Πάντως η παρέμβαση της ΤτΕ και του Επιτρόπου (για πρώτη φορά στην ασφαλιστική ιστορία) έφεραν μια «ομαλή προσγείωση» με στόχο την αποφυγή των αιφνιδιασμών και των πολλών κραδασμών. Η αγορά φαίνεται ότι έχει αρχίζει να αποδέχεται τις νέες εξελίξεις στην International Life και αυτό έχει τη σημασία του.

Το τρίτο επιχειρηματικό θέμα που απασχολεί πλέον επενδυτές-εργαζόμενους-ασφαλισμένους είναι η εξέλιξη του θέματος της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όπως είχε γράψει το I.W., η ΕΤΕ θα ήθελε να αποπληρώσει τα μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) προς το ΤΧΣ προκειμένου να απελευθερωθεί και να διατηρήσει την Εθνική Ασφαλιστική για κάποιο διάστημα πέρα από το 2017. Ωστόσο οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙ (ιδιαίτερα και μετά τα πρόσφατα stress tests) φαίνεται ότι θα ενταθούν και αναγκαστικά η διοίκηση της ΕΤΕ θα πρέπει να αναζητήσει επενδυτές για την Εθνική Ασφαλιστική. Πληροφορίες του I.W. αναφέρουν ότι άνοιξε το Data Room προς υποψήφιους ενδιαφερομένους προκειμένου να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους τους. Σε δεύτερη φάση θα γίνει το due diligence και σε 3η φάση θα κατατεθούν οι όποιες προσφορές. Μέχρι και το 2017 η Εθνική Ασφαλιστική θα ανήκει στην ΕΤΕ. Εάν καταφέρει η τράπεζα να την κρατήσει πέρα απ’ αυτό το διάστημα, θα θεωρηθεί μια θετική εξέλιξη και για τη «μαμά» (ΕΤΕ) και για τη «θυγατέρα» (Εθνική Ασφαλιστική).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*