«Ανίατη» η διαφθορά στο χώρο της Υγείας

Τις βαθιές ρίζες που διαθέτει η διαφθορά στο χώρο της υγείας έρχονται να επιβεβαιώσουν για μία ακόμη φορά τα στοιχεία της Έκθεσης του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ).

Μάλιστα, τα δημόσια νοσοκομεία κατάφεραν να… κατακτήσουν την τρίτη θέση μεταξύ των τομέων του δημοσίου που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών το 2015.

Στις δύο πρώτες θέσεις των φορέων που διερευνήθηκαν για περιστατικά αδιαφάνειας, παρατυπιών και παραβίαση της αρχής της νομιμότητας βρέθηκαν οι ΟΤΑ και η Δικαιοσύνη, ενώ τα νοσοκομεία ακολουθούν Υπουργεία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

pinakas-EkthesiElegktwn

Ενδεικτικό της διαρκούς παρουσίας φαινομένων διαφθοράς είναι η σύλληψη για φακελάκι, που ανακοινώθηκε χθες, δύο γιατρών, ένας εξ αυτών Διευθυντής σε δημόσιο νοσοκομείο (εδώ).

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Έκθεση, που παρέδωσε στον Πρωθυπουργό η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, οι καταγγελίες για τα δημόσια νοσοκομεία αντιστοιχούν στο 10,8% του συνόλου (42 από τις 389). Η διαφορά από το 2o στη σειρά, τον τομέα της Δικαιοσύνης, είναι μόλις 4 καταγγελίες, ενώ οι «πρωταθλητές» ΟΤΑ είχαν 88 καταγγελίες.

Αξίζει, όμως, να αναφέρουμε πως διαφαίνεται μια… αχτίδα αισιοδοξίας, αφού τόσο τα παράπονα όσο και οι καταγγελίες για τα νοσοκομεία που έφθασαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων είναι μειωμένα συγκριτικά με την περασμένη χρονιά (550 το 2014, 389 το 2015). Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε «αποτελεσµατικότερη αξιολόγηση των καταγγελιών».

Πέραν των στοιχείων που προέρχονται από την Αστυνομία, η Έκθεση περιλαμβάνει τα αποτελέσματα ελέγχων τόσο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δηµόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Από τις 462 επιθεωρήσεις που διενέργησε ο ΣΕΕΔ το 2015, το 4,13%  αφορούσε τον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας.

Μεταξύ των υποθέσεων που εξετάστηκαν ήταν η «νοµιµότητα σύναψης συµβάσεων µεταξύ του Αρεταίειου Νοσοκοµείου, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας (αρ. Διακήρυξης 1/2013) µε εταιρείες για την προµήθεια ραμμάτων, σε τιµές ανώτερες κατά 200-3500% αυτών του Παρατηρητηρίου Τιµών της Επιτροπής Προµηθειών Υγείας (ΕΠΥ)», αλλά και οι καταγγελίες για τη σύναψη σύµβασης µε το ΙΚΑ ιδιωτικού φυσικοθεραπευτηρίου, το οποίο ανήκει σε σύζυγο υπαλλήλου ΕΟΠΥΥ.

Το ΣΕΥΥΠ εξέδωσε 499 εντολές για τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων και 234 πορίσματα, ενώ ξεκίνησε τη διερεύνηση περισσότερων από 100 υποθέσεων. Πεδίο ελέγχου ήταν τόσο δημόσια νοσοκομεία όσο και ιδιωτικές κλινικές, που διερευνήθηκαν συνθήκες νοσηλείας, διαχείριση αποβλήτων. Οι «ράμπο της υγείας» διερεύνησαν και καταγγελίες για χρηματισμό ιατρών του ΕΣΥ και τη νομιμότητα λειτουργίας ΝΠΙΔ.

Το 2015 ξεκίνησε και η τμηματική έκθεση του πολυσυζητημένου οικονομικού- διαχειριστικού ελέγχου για την επικοινωνιακή εκστρατεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2012-2014.

Πολλαπλές εστίες διαφθοράς εντόπισαν και οι έλεγχοι της ΥΠΕ∆ΥΦΚΑ.

Υποστελεχωμένη, όπως άλλωστε και ο ΣΕΥΥΠ, και με αρκετές τεχνικές ελλείψεις η Υπηρεσία κατάφερε το 2015 να πραγματοποιήσει 267 ελέγχους. 42 ιδιωτικές κλινικές, 102 γιατροί, 50 φαρμακεία και 20 διαγνωστικά εργαστήρια και 14 ΚΑΑ μπήκαν στο μικροσκόπιο της, ενώ εστίασε και σε περιπτώσεις υπερχρεώσεων ασφαλισμένων από παρόχους και παράτυπης χρήσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ενδεικτικά:

  • Σε φαρµακείο διαπιστώθηκε εκτέλεση συνταγών φαρµάκων (παρεντερικής διατροφής) µετά το θάνατο των ασφαλισµένων και µε τη διαµεσολάβηση της προµηθεύτριας εταιρείας, χωρίς οι ασφαλισµένοι να έχουν επισκεφθεί το φαρµακείο.
  • Σε δύο φαρµακεία διαπιστώθηκε παράνοµη εξαγωγή φαρµάκων. Πώληση φαρµάκων σε
  • φαρµακαποθήκες µε στόχο παράλληλες παράτυπες εξαγωγές από τις εν λόγο επιχειρήσεις.
  • Γυναικολόγος χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ µε εικονικές επισκέψεις, από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014, συνταγογραφώντας παράλληλα εξετάσεις που δεν εκτελούνταν προκειµένου να δικαιολογήσει τις 200 επισκέψεις κάθε µήνα που χρέωνε στον ΕΟΠΥΥ.
  • Σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, χρέωση ασθενούς µε ταινίες σακχάρου, ενώ δεν έπασχε από διαβήτη, αλλά και προβλήµατα στις συνθήκες νοσηλείας και διαµονής των ασθενών.
  • «Εκπρόσωποι εταιρειών κατακλύζουν Δηµόσια Νοσοκοµεία ή Ιδιωτικές Κλινικές, συνεννοούνται απευθείας µε τους ιατρούς, λαµβάνουν τα στοιχεία των ασφαλισµένων και τα βιβλιάρια τους και ο ασφαλισµένος παραλαµβάνει «προϊόντα» χωρίς να γνωρίζει τι του έχει γράψει ο ιατρός, τι έχει εγκρίνει ο ελεγκτής και τι 183 παραλαµβάνει, µε την απευθείας διαµεσολάβηση του προµηθευτή και βέβαια δεν γνωρίζει τι έχει επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ», όπως διαπιστώνεται.

Στο 76,92% των περιπτώσεων εκδόθηκε απόφαση επιβολής κυρώσεων και επιβλήθηκαν από τη Γενική Επιθεωρήτρια χρηµατικές κυρώσεις ύψους 1.143.728,22 ευρώ σε 33 φαρµακεία, 70 ιατρούς, 3 Ιδιωτικές Κλινικές, 3 Διαγνωστικά Εργαστήρια. Έγινε επίσης καταλογισµός ζηµίας στον ΕΟΠΥΥ για 23 συµβεβληµένους ιατρούς, και σε 16 περιπτώσεις για καταχρηστικές χρεώσεις Ιδιωτικών Κλινικών σε ασφαλισµένους.

Τα έσοδα από τα επιβαλλόµενα χρηµατικά ποσά εισπράττονται από τον ΕΟΠΥΥ.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*