Brexit

O Μ. Μπαρνιέ Eπικεφαλής προετοιμασίας & διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με το ΗΒ βάσει του άρθρου 50

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, διόρισε σήμερα τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Γάλλο υπουργό ως επικεφαλής διαπραγματευτή, αρμόδιο για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο και θα έχει στη διάθεσή του τους καλύτερους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Θα υποστηρίζεται από ομάδα Γενικών Διευθυντών με αρμοδιότητα στα θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο φίλος μου Μισέλ Μπαρνιέ αποδέχτηκε αυτό το σημαντικό και γεμάτο προκλήσεις καθήκον. Γι’ αυτήν την δύσκολη εργασία ήθελα έναν πεπειραμένο πολιτικό. Ο Μισέλ είναι ένα έμπειρος διαπραγματευτής με πλούσια πείρα σε σημαντικούς τομείς πολιτικής που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις, λόγω των θέσεων που κατείχε στο παρελθόν ως υπουργός Εξωτερικών και Γεωργίας και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αρμοδιότητες για την περιφερειακή πολιτική, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες. Διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο επαφών στις πρωτεύουσες όλων των κρατών μελών της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που το θεωρώ πολύτιμο προσόν για τα νέα του καθήκοντα».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής διαπραγματευτής θα φέρει βαθμό Γενικού Διευθυντή και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*