Έως και τρεις μήνες επιζεί στο σπέρμα ο ιός Ζίκα

Πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νόμιζαν οι ειδικοί μπορεί να τελικά να επιβιώσει ο ιός Ζίκα στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς βρέθηκε το σχετικό γενετικό υλικό του σε έναν νεαρό τρεις μήνες μετά την εκδήλωση νοσημάτων.

Ο νεαρός είναι ένας Γάλλος ηλικίας 27 ετών, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό τον Μάρτιο – 93 ημέρες αφότου εκδήλωσε συμπτώματα της λοίμωξης από Ζίκα, με τον οποίο πιθανώς μολύνθηκε πέρυσι σε ταξίδι του στην Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», ο 27χρονος ταξίδευσε στην χώρα μεταξύ 18 Οκτωβρίου και 30 Νοεμβρίου 2015 και τον τσίμπησαν αρκετές φορές κουνούπια. Στις 6 Δεκεμβρίου 2015 εκδήλωσε ήπια συμπτώματα (αδυναμία, μυαλγία και επιπεφυκίτιδα), τα οποία συνάδουν με τη λοίμωξη από ιό Ζίκα και υποχώρησαν έπειτα από λίγες ημέρες.

Τον εφετινό Φεβρουάριο όμως μια μάζα που είχε επί αρκετούς μήνες στην ιγνυακή περιοχή (πίσω από το γόνατο) διαγνώσθηκε ως σάρκωμα αρθρικών κυττάρων για το οποίο έπρεπε να χειρουργηθεί και στη συνέχεια να κάνει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Επειδή ο νεαρός δεν έχει ακόμα αποκτήσει παιδιά, οι γιατροί του τον παρέπεμψαν για κρυοσυντήρηση σπερματοζωαρίων ώστε στο μέλλον να μπορεί να αποκτήσει βιολογικά παιδιά. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του γι’ αυτήν υποβλήθηκε σε εξονυχιστικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου του τεστ για τον ιό Ζίκα εξαιτίας του πρόσφατου ταξιδιωτικού ιστορικού του.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι γιατροί διαπίστωσαν ότι παρότι δεν είχε ίχνη του ιού στο αίμα ή στα ούρα του, το RNA του Ζίκα παρέμενε στο σπέρμα του κι ας είχαν περάσει 93 μέρες από τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης. Έως τώρα, η μακροτέρα επιβίωση του ιού στο σπέρμα ήταν 62 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο ιός Ζίκα προκαλεί στους περισσότερους ανθρώπους ήπια συμπτώματα και είναι αβλαβής. Για τις εγκύους όμως και μερικούς (λίγους) ασθενείς μπορεί να είναι καταστροφικός, αφού προκαλεί νευρολογικά προβλήματα όπως μικροκεφαλία στα έμβρυα και σύνδρομο Guillain-Barre.

Ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται πέρυσι στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχοντας έως στιγμής προσβάλλει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους μόνο στη Βραζιλία στην οποία έχουν γεννηθεί περισσότερα από 1.600 μωρά με μικροκεφαλία.

Το νέο κρούσμα υποδηλώνει ότι ακόμα και όταν κάποιος ταξιδεύει σε μη-ενδημικές περιοχές όπου αφθονούν τα κουνούπια, υπάρχει κίνδυνος να έχει μολυνθεί με τον ιό, σημειώνουν οι γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κέντρο της Τουλούζ που φροντίζουν τον 27χρονο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*