Αυτός είναι ο Χάρτης Υγείας της Κρήτης

Προσπάθειες αποτύπωσης της υγειονομικής κατάστασης της χώρας είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Μετά την παρουσίαση στην Αριστοτέλους του Άτλαντα Υγείας, του κεντρικού υγειονομικού χάρτη, στην πλήρη λειτουργική μορφή του (διαβάστε τις λεπτομέρειες εδώ), μια αντίστοιχη περιφερειακή προσπάθεια είναι ήδη «στον αέρα».

YgeionomikosXartisKritiΤο Χάρτη Υγείας της Κρήτης παρουσίασε στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Υπηρεσίας σε ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Το εγχείρημα υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, με μηδενικό κόστος σύμφωνα με την ΥΠΕ, ενώ περιλαμβάνει την πλήρη εικόνα του νησιού και στους 4 νομούς της Κρήτης, στους 24 Δήμους και τους υφιστάμενους οικισμούς.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας, η μελέτη έλαβε υπόψη δημογραφικά, γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά. Μέσω αυτών κατάφερε να αποτυπώσει αναλυτικά τους δείκτες και τα ποσοστά νοσηρότητας στην Κρήτη, ανά νομό και δημοτικό διαμέρισμα, βάσει δεδομένων που αντλήθηκαν από τα νοσοκομεία. Μάλιστα, τα παραπάνω στοιχεία παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και περιοχών υψηλού κινδύνου. Η ηγεσία της 7ης ΥΠΕ παρουσίασε στους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη στοιχεία νοσηρότητας και ειδικότερα δεδομένα σε ό,τι αφορά λοιμώδη/παρασιτικά, το κυκλοφορικό σύστημα και τις νεοπλασίες.

Η πρόσβαση είναι ανοικτή για όλους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας του νησιού, ενώ στοιχεία, π.χ. για τη τη δυναμικότητα των νοσοκομείων του νησιού, ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Ειδικότερα, είναι δυνατόν να δει κανείς τον αριθμό των νοσηλευθέντων, τη δυναμικότητα και την πληρότητα του νοσοκομείου ανά κλινική. Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Χάρτη Υγείας, μπορεί κανείς να δει:
• Πληρότητα: Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών (ανά κλινική και νοσοκομείο), καθώς και η αντίστοιχη πληρότητα των μονάδων, με βάση τη δυναμικότητα τους.
• Περιστατικά νοσηλείας: Αναφέρεται ο αριθμός περιστατικών νοσηλείας σύμφωνα με την ταξινόμηση ICD-10 και ανά νοσοκομείο, στο τρέχον έτος, που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
• Αιτίες Θανάτου: Αναφέρεται ο αριθμός θανάτων ανά ασθένεια (ταξινόμηση ICD-10) και ανά νοσοκομείο, στο τρέχον έτος, που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
• Παραγωγικότητα: Αναφέρεται ο αριθμός εξωτερικών και εσωτερικών ασθενών, κ.ά., στο τρέχον έτος, που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Επίσης τα περιστατικά ανά τμήμα / κλινική για το τρέχον έτος.
• Υπηρεσίες: Αναφέρεται ο αριθμός των παραγγελιών υπηρεσιών (εξετάσεων, εντολών για ιατρική εξέταση, ιατρικών πράξεων, αιμοκαθάρσεων κτλ.) που έχουν γίνει, στο τρέχον έτος, ανά υπηρεσία.
• Στελέχωση: Αναφέρεται (α) ο αριθμός των εργαζομένων που ανήκουν στο νοσοκομείο, ανά φορέα που εργάζεται, τμήμα και ειδικότητα, (β) ο αριθμός των εργαζομένων που ανήκουν στο νοσοκομείο ανά ειδικότητα, (γ) ο αριθμός των εργαζομένων που ανήκουν στο νοσοκομείο ανά φορέα εργασίας και τμήμα, (δ) ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονται στο νοσοκομείο ανά τμήμα και ειδικότητα.

XartisYgeiasKritis5
Πολύτιμο εργαλείο για την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τους διοικητές των νοσοκομείων της χαρακτήρισαν το Χάρτη τόσο ο Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, δηλώνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ με τους κοινωνικούς προσδιοριστές υγείας που αποτυπώνει θα επιτρέψει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις εκεί όπου επιστημονικά και εμπεριστατωμένα υπάρχει ανάγκη.

Στη σύσκεψη, πάντως, συζητήθηκαν και θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας, στελέχωσης και αναβάθμισης των υποδομών των νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Αναφερόμενος επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων και στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι υπάλληλοι, αν και βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και να εξυπηρετούν με αξιόπιστο τρόπο τους πολίτες. Περιμένουν όμως από την σημερινή πολιτική ηγεσία και τους συνεργάτες της να στηρίξουν την προσπάθεια και το έργο τους έμπρακτα, επιλύοντας συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος, όπως εκείνο της υποστελέχωσης.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των νοσοκομείων ο κ. Πολάκης τόνισε ότι άμεση υποχρέωση των διοικήσεων αποτελεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των μονάδων ευθύνης τους, ενώ παράλληλα έδωσε κατευθύνσεις προς τους διοικητές σχετικά με τη διαχείριση των προϋπολογισμών και των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων. Επίσης επισήμανε την προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στην έγκαιρη αποπληρωμή των φαρμάκων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά οι ελλείψεις του παρελθόντος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*