Επενδυτικές Προτάσεις για το Γ’ 3μηνο 2016: Οι αγορές στη σκιά του Brexit

Το γ’ τρίμηνο του 2016 και η μετέπειτα περίοδος χαρακτηρίζονται από έντονη αβεβαιότητα – αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Στην πραγματικότητα, αν η αβεβαιότητα συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις, τότε όλοι οι τρέχοντες παράγοντες κινδύνου θα αποτελέσουν εκ των υστέρων προάγγελους θετικής αλλαγής, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Saxo Bank «Επενδυτικές Προτάσεις» η οποία περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία των παγκόσμιων αγορών.

Διανύουμε το καλοκαίρι της δυσαρέσκειας. Η αβεβαιότητα βασιλεύει στην Ευρώπη, ο κύκλος χρέους έχει φτάσει στο απόγειό του και το κοινωνικό συμβόλαιο αναδιαμορφώνεται από την ισχυρή αμφισβήτηση του ελιτίστικου πολιτικού συστήματος από τους ψηφοφόρους. Οι επενδύσεις κατά το γ’ τρίμηνο του 2016 χαρακτηρίζονται από την αυξημένη μεταβλητότητα, την κατανόηση του πως το λαϊκίστικο συναίσθημα θα επηρεάσει την κοινωνική συνοχή και την αποδοχή ότι η παγκόσμια οικονομία, μεταξύ του και οι ΗΠΑ, είναι έτοιμη να ανανεώσει το ραντεβού της με την ύφεση.

Ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος και Επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank δήλωσε σχετικά: «Προσωπικά, δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το Brexit, αφού παλαιότερες κρίσεις μου δίδαξαν ότι αυτού του είδους τα γεγονότα συχνά οδηγούν σε πραγματικές αλλαγές – και ορισμένες φορές σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Μετά την κρίση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM) το 1992, ο ρυθμός ανάπτυξης και η απασχόληση στη Βρετανία αυξήθηκαν κατακόρυφα.»

Σε αυτό το περιβάλλον, οι προβλέψεις της Saxo Bank για τις βασικές κατηγορίες αξιόγραφων το γ’ τρίμηνο του 2016 έχουν ως εξής:

Μακροοικονομικά Ε.Ε. – Η μεταναστευτική κρίση διασπά την Ευρώπη

“ Συνηθίζαμε να λέμε ότι η Ευρώπη κινείται μπροστά σε περιόδους κρίσης. Δυστυχώς, δεν έχουμε πια αυτή την εντύπωση, με δεδομένες τις περιορισμένες μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία έτη.” Christopher Dembik, Οικονομολόγος της Saxo Bank 

Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα τον πιο σημαντικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κρίση δημοσίου χρέους, αλλά και ο πλέον παραγνωρισμένος από τους επενδυτές. Η Ευρώπη μοιάζει πιο διχασμένη από ποτέ. Η κακοδιαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και οι αργοί οικονομικοί ρυθμοί ευνοούν τον λαϊκισμό σε ολόκληρη την ήπειρο. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, όπου ο ακροδεξιός υποψήφιος σχεδόν αναδείχθηκε νικητής, και το απρόσμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν δύο πολύ σημαντικές προειδοποιήσεις για τις Βρυξέλλες. Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα και να επανασυνδεθεί με τους κατοίκους της, ο λαϊκισμός αναπόφευκτα θα αυξηθεί.

 Συνάλλαγμα – Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί

Εξετάζοντας τι μέλλει γενέσθαι το γ’ τρίμηνο, η ψήφος του Brexit θα βαρύνει τις εξελίξεις για αρκετό διάστημα, αν και με φθίνουσα ένταση. Παρ’ όλ’ αυτά, κάποια στιγμή το γ’ τρίμηνο, αναμένουμε ότι το EURGBP θα ξεπεράσει τα άλλα βασικά ζεύγη της GBP λόγω των ερωτηματικών σχετικά με το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, τώρα που η στερλίνα έχει χάσει σημαντικό μέρος της αξίας της. Επίσης, ζυγίζοντας περαιτέρω το επενδυτικό συναίσθημα η Fed φαίνεται απρόθυμη να παρέχει στήριξη πέρα από την υπάρχουσα απραξία και μάλλον δεν πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική αποτελεί την απάντηση στους νέους κινδύνους ύφεσης. Με λίγα λόγια, το USD μοιάζει να αποτελεί το πιο ασφαλές καταφύγιο για τους επόμενους μήνες.

 Ομόλογα – Χαμηλές αποδόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Στον απόηχο του Brexit, οι παγκόσμιες αποδόσεις βυθίστηκαν και πάλι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ μετά την υπαναχώρηση της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Janet Yellen, σε ήπιους τόνους, η γενική εκτίμηση προβλέπει πολύ χαμηλές αποδόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πίσω από τα απαισιόδοξα οικονομικά πρωτοσέλιδα, κάνουν την εμφάνισή τους πολλές διαφορετικές ενδείξεις ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που επηρέαζαν την αγορά τους τελευταίους έξι μήνες, είτε δεν υφίστανται πλέον ή για την ώρα δεν έχουν κάποια επιρροή. Ο φόβος για αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές έχει κοπάσει και η ΕΚΤ στρέφεται στην ποσοτική χαλάρωση.  Στην πιθανή περίπτωση που υπάρξει σταδιακή βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών προβλέψεων, οι βασικές αποδόσεις των ομολόγων, ιδίως των ευρωπαϊκών, θα αυξηθούν γρήγορα.

Μετοχές – Ένα κρίσιμο τρίμηνο

Με βάση την τρέχουσα πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ξεκινάμε το γ’ τρίμηνο με αρνητικές προσδοκίες για τις μετοχές. Μεταξύ των κλάδων που έχουν χτυπηθεί περισσότερο είναι οι Ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα συνεχίσουν να υπόκεινται τις συνέπειες της έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά και των νέων πιέσεων στα καθαρά περιθώρια επιτοκίου, λόγω των αρνητικών επιτοκίων, ενώ οι μετοχές στη Βρετανία θα οδηγηθούν σε χαμηλότερες αποτιμήσεις, ασκώντας πιέσεις στον FTSE 100. Με τις επιπτώσεις της ψήφου για το Brexit να σαρώνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών μπορεί να καταρρεύσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να φέρει την παγκόσμια οικονομία πιο κοντά στη στασιμότητα το δ’ τρίμηνο. Αυτό ακριβώς καθιστά το γ’ τρίμηνο την πιο κρίσιμη περίοδο για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές από την κρίση του ευρώ το 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*