Οι γερμανικές ασφαλιστικές Ζωής «εξουδετέρωσαν» τα Stress Tests

της Ελενας Ερμείδου

Σε ελέγχους υπέβαλλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  το κλάδο των χρηματοοικονομικών της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένου και των γερμανικών ασφαλιστικών ζωής από το Νοέμβριο 2015 μέχρι και τον Μάρτιο 2016. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι γερμανικές ασφαλιστικές ζωής πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις SCR υπό το καθεστώς Solvency II ακόμα και σε ακραίες οικονομικές συνθήκες.

Στα stress test των ασφαλιστικών συμμετείχε το 75% των γερμανικών ασφαλιστικών ζωής των οποίων τα τεχνικά αποθεματικά εκτιμώνται στο 93% του μεριδίου της αγοράς. Η ημερομηνία υπολογισμού ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2014. Κατά την εφαρμογή του μεταβατικού μέτρου για τα τεχνικά αποθεματικά, το 62% των ασφαλιστικών είχε δείκτη κάλυψης SCR άνω του 100%, ακόμα και υπό συνθήκες πίεσης.

Εκτός συνθηκών εφαρμογής του μεταβατικού μέτρου, ο δείκτης κάλυψης SCR ήταν κάτω του 100% για 34 ασφαλιστικές που υπεβλήθησαν σε δοκιμασίες βασικών συνθηκών και 58 ασφαλιστικών που υπεβλήθησαν σε δοκιμασίες πίεσης.

Τα σενάρια στα οποία υπεβλήθησαν οι ασφαλιστικές περιελάμβαναν: τυχόν δυσμενείς εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές με την μορφή μείωσης των επιτοκίων και πτώσης των αγοραίων αξιών των επενδύσεων.

Οι δοκιμασίες των γερμανικών ασφαλιστικών ζωής διεξήχθησαν από το ΔΝΤ σε συνεργασία με την BaFin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*