Ενισχύει την παρουσία της στην Αφρική η καναδική Fairfax

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την παρουσία της στην ασφαλιστική αγορά της Αφρικής ενισχύει η καναδική Fairfax Financial Holdings, μητρικός όμιλος της ERB Eurolife, καθώς ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την Zurich Insurance για να εξαγοράσει τις δραστηριότητές της στη Νότιο Αφρική και την Μποτσουάνα, υπό την επωνυμία  Zurich Insurance Company South Africa Limited (“ZICSA”). Η αγοραπωλησία (το τίμημα της οποίας δεν έγινε γνωστό) υπόκειται στις συνήθεις εγκρίσεις των εποπτκών αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Με την εξαγορά της ZICSA (που ακολουθεί την απόκτηση μεριδίου 7,15% στην αντασφαλιστική Africa Re το 2015), η Fairfax ενισχύει το προφίλ της στον κλάδο γενικών ασφαλειών. Με ηγετική παρουσία στη Νότιο Αφρική και την Μποτσουάνα και στρατηγικές επενδύσεις στη Σουαζιλάνδη και τον Μαυρίκιο, η ZICSA ιδρύθηκε το 1965 και απασχολεί πάνω από 800 άτομα. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο διευθύνων σύμβουλός της Edwyn O’Neill.

“Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η ZICSA έγινε μέλος της Fairfax”, σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Prem Watsa. “Πρόκειται για μια υψηλής ποιότητας και  εγνωσμένου κύρους ασφαλιστική εταιρεία, με μια εξαιρετική διοικητική ομάδα. Η Αφρική είναι μια Ηπειρος που κρύβει ευκαιρίες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την Fairfax, όπου όμως είχαμε παραδοσιακά μικρή παρουσία στον πρωτογενή κλάδο γενικών ασφαλειών. Η εξαγορά της ZICSA αποτελεί σημαντικό βήμα για να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην σημαντική αυτή αγορά”.

Η Fairfax είναι πολυσχιδής όμιλος ο οποίος μέσω των θυγατρικών του δραστηριοποιείται στις ασφάλειες ζωής και περιουσίας, στην αντασφαλιστική αγορά και στη διαχείριση ενεργητικού. Την τελευταία διετία έχει προχωρήσει σε σειρά εξαγορών (μεταξύ των οποίων και της Eurolife) στο εξωτερικό. Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των εξαγορών πριν τη ZICSA ήταν η μονάδα γενικών ασφαλειών του ινδονησιακού ομίλου PT Paninvest, PT Asuransi Multi Artha Guna.

Ο Watsa που συγκρίνεται με τον Warren Buffett για το επενδυτικό του στιλ που χαρακτηρίζεται από την εμμονή στην αξία και την “αντίσταση” στις κυρίαρχες τάσεις έχει εξαγοράσει ασφαλιστικές εταιρίες σε πολλές χώρες του κόσμου, από την Ελλάδα και την Ουκρανία, έως τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή. Από τις αρχές του 2014 η Fairfax που εδρεύει στο Τορόντο έχει αγοράσει μερίδια στην βιετναμέζικη BIDV Insurance, την MCIS  Insurance από τη Μαλαισία και την ινδονησιακή PT Batavia Mitratama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*