Να λήξει άμεσα η κόντρα των δύο πλευρών για το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τις χειρότερες εντυπώσεις στο ευρύ καταναλωτικό κοινό δημιουργεί η κόντρα εργαζομένων-εργοδοτών για το Επικουρικό Επαγγελματικό Ταμείο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, το μόνο ίσως ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης που έμεινε αλώβητο μέσα στην ασφαλιστική θύελλα των προηγούμενων μηνών. Οι δύο πλευρές μένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και αυτό βλάπτει και τους ασφαλισμένους, που κινδυνεύουν να χάσουν κεκτημένα και μέρος των επικουρικών τους συντάξεων, και τις ασφαλιστικές εταιρείες (ΕΑΕΕ), οι οποίες βλέπουν ότι οι ιδέες τους για επαγγελματικά ταμεία σκοντάφτουν εν τη γενέσει τους.

Επειδή η ασφαλιστική αγορά μοιάζει διχασμένη (ένα ακόμη κακό για την αγορά αυτή είναι η έλλειψη συνοχής), θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, εάν δεν γίνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις προς τις δύο πλευρές, τότε πολύ σύντομα θα υπάρχουν ΔΥΟ ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.

Ενδεικτικές προτάσεις

Κατ’ αρχήν υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών από το (όχι μακρινό) 2013. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να τηρηθεί. Δεύτερον, θα πρέπει να λήξει η διαφωνία για τις εισφορές των προϊόντων Unit Linked.  Οι διαφορές για ορισμένες εταιρείες είναι μεγάλες και αυτές είτε θα πρέπει να «κουρευτούν» είτε να συμψηφιστούν με άλλες εισφορές, αν θέλει η διοίκηση του Ταμείου να είναι εισπραχτούν. Είναι φανερό ότι οι οφειλές που ακούστηκαν για συγκεκριμένες εταιρείες στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου δεν είναι εισπράξιμες χωρίς τη χρονοβόρα παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Τρίτον, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να δεχθούν παραχωρήσεις στην εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ. Για παράδειγμα, μπορεί να αυξηθεί η εκπροσώπηση των εταιρειών στο Δ.Σ. αλλά χωρίς δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) επί κάποιων αποφάσεων. Οι εισφορές μπορεί να γίνονται και επί της μισθοδοσίας και επί της παραγωγής με διαφορετικούς συντελεστές. Το Ταμείο μπορεί να ενισχύσει και τον κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα. Η εποπτεία θεωρούμε ότι είναι ήδη αυξημένη και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και βέβαια την EIOPA.

Τέλος πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το επαγγελματικό ταμείο πρέπει να εξυπηρετεί κυρίως τους ασφαλισμένους του (εργαζομένους) και όχι τους εργοδότες. ΟΛΑ τα ταμεία στήνονται βάσει καταστατικών και αναλογιστικών μελετών και όχι βάσει της εκάστοτε οικονομικής συγκυρίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*