IBHS: Πτώση ασφαλίστρων στο κλάδο μεσιτών ασφαλίσεων & πρακτόρων το 2015

Οι οικονομικές συνθήκες της χώρας  και κυρίως η επιβολή των capital controls οδήγησαν σε πτώση τα ασφάλιστρα του εγχώριου κλάδου μεσιτών ασφαλίσεων και πρακτόρων σύμφωνα με την μελέτη της  IBHS Α.Ε.

Σχολιάζοντας ο κος Αλέξη Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst,  τόνισε ότι   το 2015 επιφύλασσε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, καθώς η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο και οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας προκάλεσαν ανησυχία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κλίμα έντονης αβεβαιότητας.

Επιπλέον, τα γεγονότα του Ιουλίου (τραπεζική αργία, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και διενέργεια του δημοψηφίσματος) επηρέασαν ιδιαίτερα αρνητικά την ασφαλιστική αγορά. Έτσι, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, η παραγωγή ασφαλίστρων το 2015 υποχώρησε περαιτέρω κατά 5,8%, στα €3,58 δισ., κάμψη που προκλήθηκε από: α) τη μείωση της αξίας των ασφαλίστρων ζημιών κατά 7,6% και β) την εκ νέου πτώση κατά 3,9% των ασφαλίστρων ζωής.

Η δραστηριότητα των μεσιτών ακολούθησε τη γενικότερη τάση της ασφαλιστικής αγοράς, με τα έσοδα των εταιρειών να υποχωρούν τόσο στον τομέα κάλυψης ζημιών, όσο και στον τομέα ζωής και υγείας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου η παραγωγή κατέγραφε άνοδο 1,8% στο σύνολο, γεγονός που οφειλόταν αποκλειστικά στη δυναμική πορεία των ασφαλίσεων ζωής (+15%), ενώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών εξακολουθούσαν να μειώνονται. Ωστόσο η επιβολή των capital controls τον Ιούλιο ήταν καθοριστική, καθώς έκτοτε προέκυψε σημαντική υποχώρηση, με την αγορά να «κλείνει» με πτώση 5,8% στο σύνολο του έτους.

Σημειώνεται ότι τα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιρειών δέχονται πιέσεις από τη φθίνουσα ζήτηση και την ένταση του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε μειώσεις των προμηθειών προς τις συνεργαζόμενες εταιρείες μεσιτείας και πρακτόρευσης.

Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «Τα διαρθρωτικά προβλήματα του εθνικού συστήματος υγειονομικής και ασφαλιστικής κάλυψης, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την ικανότητα των δημοσίων ταμείων να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές συντάξεις μελλοντικά, αναμένεται να ενισχύσουν το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 147 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2014 διαμορφώθηκε σε €148 εκατ., αυξημένος κατά 10,3% έναντι του 2013.
  • Η άνοδος αυτή προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τις 3 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το 62% του δείγματος εμφάνισε μείωση Πωλήσεων.
  • Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 22%, στα €43,62 εκατ., ενώ τα ΚΠΦ σημείωσαν άνοδο 15,4%, στο ύψος των €41,33 εκατ.
  • Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σε 14,5% και 10,1% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 1,6 προς 1.
  •  Το μέσο διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων διαμορφώθηκε στους 7 μήνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*