Ο Θεόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 9th Ιnsurance Conference

Με τον χαιρετισμό του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρου Μητράκου άρχισαν οι εργασίες του 9ου Ιnsurance Conference, που διοργανώθηκε χθες Πέμπτη 23 Ιουνίου στο Divani Caravel από την Ethos Events και το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World. O κ. Μητράκος αναφέρθηκε στα θέματα της διαφάνειας, της ενημέρωσης και προστασίας του καταναλωτή, επισημαίνοντας ότι η αγορά από την 1η Ιανουαρίου 2016 λειτουργεί υπό το Ευρωπαϊκό Εποπτικό Καθεστώς Φερεγγυότητα ΙΙ, ενώ εξήγησε ότι από πλευράς επόπτη βελτιώνεται ο συντονισμός μεταξύ εποπτικών αρχών. Κοινός στόχος της ΤτΕ με τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι η επίτευξη υγιούς ανταγωνισμού και η σωστή ενημέρωση. Επίσης, πρέπει να γίνει συνείδηση στο δίκτυο διανομής ότι το επάγγελμα δεν είναι ευκαιριακό δίνοντας βαρύτητα στην εκπαίδευση και επαναπιστοποίηση των ασφαλιστών και στη σωστή διαχείριση των αιτιάσεων. Τέλος, μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στα επενδυτικά προϊόντα PRIPs και στην Οδηγία IDD.

Photo 3

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εστίασε την ομιλία του στις γεωπολιτικές αλλαγές δίνοντας έμφαση στην ψηφοφορία που πραγματοποιείται σήμερα για το Brexit, καθώς μετά το αποτέλεσμα θα καθοριστεί το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Σαρρηγεωργίου, αναφερόμενος στην ασφαλιστική αγορά, είπε συγκεκριμένα ότι «ένα Brexit θ’ άλλαζε το κόστος των υπηρεσιών, θα είχαμε αλλαγές και στην Ελλάδα», ενώ έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει με την εποπτεία και το Solvency II. Σχολιάζοντας τα προβλήματα των κεφαλαιαγορών τόνισε χαρακτηριστικά ότι «βρίσκονται σε επικίνδυνο επίπεδο και ότι τα επιτόκια είναι μηδενικά, καθώς και ότι «έχουμε ανάπτυξη η οποία δεν γίνεται».

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του χαρακτηριστικά ανέφερε: «είμαστε σε νερά άγνωστα, με λίγη τεχνογνωσία. Το να πουλάς μέσω ίντερνετ είναι τα χτεσινά νέα. Τα σημερινά νέα είναι το peer to peer insurance ή σε ελεύθερη απόδοση συνεταιριστική αυτασφάλιση». Το μέλλον, σημείωσε, δεν έχει μόνο απειλές και κινδύνους αλλά και ευκαιρίες, προειδοποιώντας ότι όσοι παραμένουν στην τεχνογνωσία του παρελθόντος θα έχουν απότομη και άσχημη έξοδο από την αγορά. Ζήτησε από το βήμα του συνεδρίου να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να πάψει το κράτος να μένει σε ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Photo 4

Από τη βράβευση του Γιώργου Κώτσαλου, διευθύνοντα συμβούλου του Ομίλου Interamerican

Κατά την τελετή απονομής Τιμητικής Διάκρισης Διακεκριμένου Ηγέτη στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Interamerican Γιώργος Κώτσαλος τόνισε ότι το βραβείο δεν το εισπράττει για τον εαυτό του προσωπικά, αλλά για όλους όσοι τον στήριξαν, οι οποίοι μπορεί να μη συμφωνούσαν αλλά στήριξαν το έργο του. Η απονομή στον κ. Κώτσαλο έγινε από τον Κωνσταντίνο Ουζούνη, γενικό διευθυντή της Ethos Media, τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, πρόεδρο της ΕΑΕΕ και τον Θεόδωρο Μητράκο, υποδιοικητή της ΤτΕ.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Mega BrokersΙωάννης Χατζηθεοδοσίου εξήρε τον ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνοντας ότι ύστερα από 7 χρόνια ύφεσης η ασφαλιστική αγορά έμεινε όρθια και ότι αυτό αποδεικνύει ότι έχει σημαντικό δείκτη αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έθιξε μεταξύ των άλλων τις υπερβολικές μειώσεις τιμολογίων, τις συγκρούσεις δικτύων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό ασφαλιστών-τραπεζών, προειδοποιώντας ότι, αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις από την πολιτεία, οι αντιδράσεις αυτών που θίγονται θα είναι τεράστιες. Τέλος, τόνισε ότι το ΕΕΑ βρίσκεται σε φάση να δημιουργήσει ένα ινστιτούτο τεκμηρίωσης και μελετών με στόχο να φέρει ευρωπαϊκά κεφάλαια και παράλληλα ανοίγει μια μεγάλη αγορά μέσα από τη σελίδα του στο ίντερνετ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ) Δημήτρης Γαβαλάκης ζήτησε σωστό πλαίσιο λειτουργίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε από τις ασφαλιστικές να κάνουν την υπέρβαση και να δώσουν λύσεις στον πολίτη μια και το κράτος δεν μπορεί να δώσει». Παράλληλα, έκανε έκκληση να μειωθεί το υπερβολικό ποσοστό στα φορολογικά, αλλά και να εφαρμοστούν οι πυλώνες.

Photo 1

Ο Κωνσταντίνος Ουζούνης, γενικός διευθυντής της Ethos Media

Κατά τον χαιρετισμό του, ο υπεύθυνος στο Τομέα Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και βουλευτής Επικρατείας ΝΔ Βασίλης Οικονόμου δήλωσε πως, αν το κράτος και η κυβέρνηση είναι αρνητική και ο κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης ποινικοποιημένος, τότε δεν μπορεί να καταγραφεί ανάπτυξη στο κλάδο. Τόνισε ότι η ΝΔ δεν είναι η παράταξη που εκπροσωπεί την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά αυτή που σέβεται την ιδιωτική ασφάλιση. «Δεν αποκλείουμε» τόνισε «τα επαγγελματικά ταμεία ως συμπληρωματικά της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά θεωρούμε ότι το σύστημα πρέπει να είναι μεικτό κεφαλαιοποιητικό».

Κατά την ομιλία της, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (EΑΕΕ) Μαργαρίτα Αντωνάκη έδωσε το στίγμα του συνεδρίου της Insurance Europe που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο στα τέλη Μαΐου. Έθιξε το θέμα της Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής Νομοθεσίας θέτοντας το ερώτημα: «Πόσο βοηθάει στην προστασία του καταναλωτή και πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη η υπάρχουσα νομοθεσία;». Συνέστησε να πάψει η αλόγιστη παραγωγή νομοθεσίας, με το επιχείρημα ότι στον κλάδο τα νομοθετήματα επικαλύπτονται, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή. Τέλος, η κα Αντωνάκη συσχέτισε τη νομοθεσία με την παρούσα περίοδο των χαμηλών επιτοκίων.

Στο Πάνελ Ι, με θέμα «Solvency 2… και τώρα τι;» και συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Σακελλαρίου, ομιλητές ήταν οι Γιώργος Ραουνάς, γενικός διευθυντής, Υπηρεσίες Επιχειρηματικής Διακυβέρνησης, KPMG, Ανδρέας Στυλιανού, Global Head of Analytics and Structured Reinsurance, Matrix Insurance & Reinsurance Brokers SA, Μυρτώ Χαμπάκη, Senior Manager, Risk Advisory, Sol Consulting SΑ και Νίκος Χαλκιόπουλος, γενικός διευθυντής, Ευρωπαϊκή Πίστη.

Πιο συγκεκριμένα, τις αλλαγές που επιβάλλουν τα Solvency II σε επίπεδο δομών, οργάνωσης και κεφαλαιακών απαιτήσεων ανέλυσαν οι ομιλητές του πρώτου πάνελ. Ο κ. Ραουνάς εστιάστηκε στις αλλαγές που επιβάλλουν τα νέα μέτρα. «Όλες οι κανονιστικού τύπου αλλαγές έχουν δύο αναγνώσεις» τόνισε. Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε ο κ. Ραουνάς για την εποπτεία των ΕΠΥ, οι οποίες εποπτεύονται από τις μητρικές εταιρείες.

Ο κ. Στυλιανού μίλησε για τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των Solvency, τονίζοντας ότι το II δεν είναι μια απλή αντικατάσταση του Solvency I. Ερωτώμενος για την εφαρμογή του Solvency II στις αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, πρόσθεσε ότι το Solvency II δεν διαχωρίζει ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις· οι αντασφάλειες είχαν καλύτερη γνώση των κινδύνων που λάμβαναν, ενώ σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων το Solvency II θέτει σε πολύ υψηλό επίπεδο την οργάνωση των ΔΣ.

Η κα Χαμπάκη, από πλευρά της, επισήμανε ότι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ Solvency I και ΙΙ είναι η φιλοσοφία, διευκρινίζοντας ότι το Solvency II βασίζεται στη λογική ανάληψης κινδύνων. Ερωτώμενη για την επίπτωση στη διαμεσολάβηση, υπογράμμισε ότι αυτή δεν επηρεάζεται άμεσα, αλλά έμμεσα. Επίσης ανέφερε ότι ο δεύτερος πυλώνας της εταιρικής διακυβέρνησης είναι πολύ δύσκολος, ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι το Solvency II τιμωρεί τις καθυστερήσεις.

Ο κ. Χαλκιόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε εξασφαλισμένη δουλειά για τα επόμενα δέκα χρόνια». Τόνισε ότι στο θέμα του παθητικού μπορούμε να δούμε εκπλήξεις σε προϊόντα, με αυτό να αναγεννιέται υπολογιστικά. Στο ενεργητικό κάθε επένδυση ελέγχεται με βάση το ρίσκο. Επίσης ανέφερε ότι η Φερεγγυότητα ΙΙ δεν θέλει τις μετοχές, τα ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης και τα ακίνητα. Ουσιαστικά φέρνει στροφή και πρέπει να εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους για το τι είναι αυτό και γιατί το κάνουμε. Κλείνοντας παρατήρησε ότι η Φερεγγυότητα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, μια πολυδάπανη οργάνωση.

Photo 5

Πλάνο από τις εργασίες του 9th Insurance Conference

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Executive Director, Actuarial Leader, EY Ελλάδος, με την παρουσίασή του «New IFRS 4 Phase II is on the way: Impact & Challenges for Insurer» μίλησε για τη μετάβαση από το Solvency στο νέο λογιστικό πρότυπο IFRS, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες.

Ο Φώτης Κοσμάτος, Financial Services Sector Sales Leader, IBM Ελλάδος, στην ομιλία του με θέμα «Personalize every engagement» εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο συντελείται ο ψηφιακός ανασχηματισμός. Υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή από όλες τις ασφαλιστικές εκτελείται ο ψηφιακός ανασχηματισμός και αφορά τον τρόπο επικοινωνίας με το πελάτη, τον οποίο οι εταιρείες επιχειρούν να βάλουν στο κέντρο.

Ο Γιώργος Καραμανώλης, συνιδρυτής / συντονιστής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Crowdpolicy Insurance Hackathon 2016, στην ομιλία του με θέμα «Αναπτύσσοντας mobile apps για την ασφαλιστική αγορά», τόνισε πως στόχος είναι να δοθούν εργαλεία και υποδομές ώστε να παραχθούν λύσεις, νέα προϊόντα και εφαρμογές που προωθούν την τεχνολογία.

Ο Thanos Papanikolaou, Principal, Deloitte, ανέφερε ότι «πρέπει να διαχειριστούν και να χρησιμοποιηθούν σωστά τα δεδομένα και εργαλεία για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις απάτης, ότι πρέπει να υπάρχει εμπειρία στο fraud και ότι δεν αντιμετωπίζεται η απάτη αν δεν υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα. Με τη σειρά του ο Thomas Brinkmann, Country Manager Greece @ Cyprus Friss, παρέθεσε ένα network παράδειγμα ασφαλιστικής απάτης.

Το πάνελ II, με τίτλο «Η ψηφιακή πρόκληση: Ευκαιρίες και κίνδυνοι» είχε επίσης συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Σακελλαρίου και βασικούς ομιλητές τους Κωνσταντίνο Κύρκο, Senior Manager, Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, EY Ελλάδος, Ξενοφώντα Λιαπάκη, CIO & Services, Interamerican, και πρόεδρο Hellenic CIO Forum, Αντώνη Πατσόγλου, διευθυντή, Digiethos, και εξειδικευμένο συνεργάτη της Google, και Μιχάλη Ψαλλίδα, Managing Director και συνιδρυτή, Crowdpolicy & Socialbank.

Το πάνελ στάθηκε στην είσοδο της τεχνολογίας στην ασφαλιστική αγορά και επεσήμανε ότι αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει την ασφαλιστική αγορά σε νέες επιλογές με ξεχωριστό ενδιαφέρον τόσο για τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και για τις εταιρείες τεχνολογίας, τους διαμεσολαβούντες και τους πελάτες των εταιρειών. Ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές εταιρείες αναζητούν τις βέλτιστες πρακτικές με μικρότερο δυνατό κόστος.

O κ. Κύρκος ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν τόσο τη στρατηγική όσο και τη διακυβέρνηση. Στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα που έχουν περάσει σε στάδια εφαρμογής ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία. Σταδιακά οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κάνουν μεγαλύτερη πρόσκτηση εργασιών μέσα από το ψηφιακό κόσμο μέσα από αλλεπάλληλες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις

Ο κ. Λιαπάκης είπε χαρακτηριστικά ότι η Interamerican είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές στις εργασίες της μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογίας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά τους οφείλουν να ξεκινήσουν μια μετατροπή του μοντέλου τους από το παραδοσιακό στο ψηφιακό. Η ασφαλιστική βιομηχανία δεν διαφέρει από το υπόλοιπο περιβάλλον και η Interamerican έχει καταφέρει να ενσωματώσει την τεχνολογία με την ανάπτυξη των υπόλοιπων δικτύων.

Ο κ. Πατσόγλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μοντέλο της Google και στην προσπάθεια εισόδου της και στην ασφαλιστική αγορά. «Μπορεί η προσπάθεια να μην ολοκληρώθηκε, αλλά σίγουρα έδωσε το δικό της στίγμα στη νέα ψηφιακή εποχή των εταιρειών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πατσόγλου εστιάστηκε ιδιαίτερα στο ότι η νέα ψηφιακή εποχή μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον τις εξειδικευμένες τάσεις που επικρατούν σε κάθε κοινωνική ομάδα και σε κάθε επιμέρους καταναλωτή.

Τέλος, ο κ. Ψαλλίδας είπε ότι η τεχνολογία έχει την ιδιότητα να κάνει τα πράγματα απλά και να παρέχει εργαλεία για λύσεις. Επίσης, βοηθά τις εταιρείες στην παροχή νέων προϊόντων και στη σωστή τιμολόγηση. Με απλό και γρήγορο τρόπο οι εταιρείες μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Η τεχνολογία μπορεί να διεισδύσει σε πολλά σημεία και αυτό θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα startup εταιρειών, κατέληξε.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΣΕΜΑ)

ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΑΔΕ)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΙΑΣ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ (ΠΟΑΔ)

ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΑΕΕ)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ (ΣΕΣΑΕ)

PANEL SPONSORS: ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΕΥ

SILVER SPONSOR: IBM

BRONZE SPONSORS: ASSET OGILVY PUBLIC RELATIONS, CARGLASS, DELOITTE, FADATA, FRISS, GLASSDRIVE, INNEWS, MDATA, SOFTONE

DISTINGUISHED CORPORATE PARTICIPATIONS: EUROLIFE, INTERASCO, KPMG, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑΚΗ, PKDATA

CORPORATE PARTICIPATIONS: AIG, ATE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, CNP ΖΩΗΣ, ERGO, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ, ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, MATRIX, ΝΝ HELLAS

PRINT SPONSOR: PRESSIOUS ARVANITIDIS

COMMUNICATION SPONSORS:  INSURANCE FORUM, EURO2DAY, EPIXEIRO.GR, PALO.GR, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ WEEK, INSURANCE WORLD, INSURANCEWORLD.GR, VIRUS.COM, PHARMA & HEALTH BUSINESS

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Σοφία-Αφροδίτη Βουλγαράκη, Communication & PR Manager, Ethos Media SA, τηλ.: 210 9984901, voulgaraki.s@ethosmedia.eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*