Χατζηθεοδοσίου προς Τσίπρα: «Σε θετική κατεύθυνση τα αναπτυξιακά μέτρα»

Την ικανοποίηση του για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά και την ανάγκη της άμεσης εφαρμογής τους προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στν συζήτηση με τον πρωθυπουργό, που διεξήχθη αμέσως μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ανάπτυξη πριν από λίγες ημέρες στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου κατέθεσε το αίτημα για μια συνάντηση εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά.

Στόχος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου είναι η απευθείας ενημέρωση του πρωθυπουργού για την κατάσταση στην αγορά και την πορεία της οικονομίας από τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την κρίση και τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα, και από τους οποίους μπορεί να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Σε σχετική δήλωσή του για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση» ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει:

Η χάραξη μίας αναπτυξιακής πολιτικής ήταν αναγκαία εδώ και χρόνια, κάτι που στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη. Με ικανοποίηση βλέπουμε μία ρεαλιστική προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού οικονομικού κλίματος. Ελπίζουμε να έχουν πραγματικά συνειδητοποιήσει οι κυβερνώντες ότι αν δεν προτάξουμε τις πολιτικές εκείνες που θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε καμία έξοδο από την κρίση.

Η αγορά, η οικονομία, η κοινωνία έχουν άμεση ανάγκη υγιούς ρευστότητας. Ρευστότητας από την παραγωγική δράση της και όχι από νέα δανεικά. Διαπιστώνουμε ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Για την αίσια έκβαση των κυβερνητικών εξαγγελιών, απαιτείται βέβαια η ενεργή συμβολή όλων των παραγόντων της οικονομίας και της κοινωνίας. Υπάρχουν δυνάμεις, όπως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία που πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει. Κράτησαν όρθια τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια της πρωτοφανούς ύφεσης. Έχουν και την τεχνογνωσία και το μεράκι να συμβάλουν στο νέο εγχείρημα. Ζητήσαμε άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να του εκθέσουμε τις απόψεις μας για μια πρακτική αντίληψη της ανάπτυξης με ταυτόχρονη οικονομική και κοινωνική διάσταση. Ήταν θετικός στο αίτημα μας και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Αυτό που επιβάλλεται όμως άμεσα, είναι η εξειδίκευση της εξαγγελθείσας πολιτικής. Έτσι θα καλυφθεί το σύνολο της οικονομίας από το αναπτυξιακό σχέδιο και δεν θα μείνουμε στη στενή αντίληψη των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου που αφορά μόνο τμήμα επιχειρήσεων και επενδύσεων. Η χώρα έχει ανάγκη από μία γενικότερη συστράτευση.

Η ανάπτυξη νέων, καινοτόμων, μικρών αλλά ανταγωνιστικών και βιώσιμων επιχειρήσεων νέας τεχνολογίας που θα αξιοποιούν το επιστημονικό και τεχνικό μας δυναμικό το οποίο αναζητά το μέλλον του στο εξωτερικό, τα προγράμματα ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού κλάδων που συμβάλουν στην παραγωγή νέου πλούτου και στην εξωστρέφεια, η προώθηση συνεργατικών δικτύων ευέλικτης εξειδίκευσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την επίτευξη συλλογικής παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, η μείωση του λειτουργικού λογιστικού και γραφειοκρατικού κόστους των επιχειρήσεων, η αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης, η διάδοση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η μείωση της γραφειοκρατίας, η εκλογίκευση φόρων και εισφορών, η διάχυση αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων στον επιμελητηριακό θεσμό, αποτελούν ορισμένες από τις προϋποθέσεις επιτυχίας του πρώτου σοβαρού εγχειρήματος εξόδου από την κρίση.

Η κοινωνική διάσταση της νέας ανάπτυξης είναι επίσης απαραίτητη. Τα κίνητρα επενδύσεων και κυρίως των μεγάλων, αποτελούν μέρος από το υστέρημα του λαού, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη.

Αν δεν έχουμε ταυτόχρονη και ανάλογη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν τα ¾ του εργατικού δυναμικού, τότε θα μιλάμε για «ξένη» ανάπτυξη μεγάλων επιχειρήσεων σε μια οικονομία που προσπαθεί χρόνια τώρα να σταθεί όρθια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι ταυτόχρονα πολίτης και αιμοδότης αυτής της χώρας και υποφέρει, όπως υποφέρει όλη η κοινωνία, κατανοώντας καλύτερα από τον καθένα την αναγκαιότητα της «δίκαιης ανάπτυξης».

Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε εδώ ότι, αντιθέτως προς τις κάποιες διαδιδόμενες αντιλήψεις περί «μπαταχτσήδων» και αφερέγγυων μικρομεσαίων, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι το πλέον φερέγγυο κομμάτι της αγοράς, αφού οι αφελές του προς το Δημόσιο είναι μικρό μόνο ποσοστό από τις γενικές οφειλές προς το Δημόσιο. Υπάρχει λοιπόν ένας ακόμη λόγος να διεκδικούν οι μικρομεσαίοι αναλογικό μερίδιο από τη «Δίκαια Ανάπτυξη» που εξάγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός.

Πίνακας ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο κατά τάξη μεγέθους οφειλής την 1.1.2016

Τάξη οφειλής ΑριθμόςΟφειλετών (ΑΦΜ) %Ποσοστό

επί του συνόλου οφειλετών

Ποσόσε εκ. € %Ποσοστό επί του συνόλου οφειλών
Μέχρι 3.000€ 3.653.194 84,90% 1.812,9 2,1%
3.000-20.000€ 512.869 11,80% 3.738,2 4,3%
20.000 ως 1,5 εκ.€ 133.586 3,10% 14.183,6 16,43%
Άνω του 1,5 εκ. 5.521 0,13% 66.563,9 77,17%
Άνω των 10 εκ.€ (*) 1.042 0,024% 51.112,5 59,20%
ΣΥΝΟΛΟ(**) 4.305.153 100% 86.298,4 100%

Πηγή: Απολογισμός- Προγραμματισμός Δράσης ΓΓΔΕ 2015-2016

(*) Τμήμα της προηγούμενης τάξης οφειλής.

(**) Για τη σωστή ανάγνωση του πίνακα, από το ΣΥΝΟΛΟ αφαιρείται η τάξη οφειλής των «Άνω των 10 εκ.€» διότι εμπεριέχεται ήδη στην εγγραφή της τάξης οφειλής «Άνω του 1,5 εκ €».

Από τον πίνακα της ΓΓΔΕ, φαίνεται ότι 3.653.194 οφειλέτες (ΑΦΜ), της πρώτης κατηγορίας, ή το 84,9% των οφειλετών, είναι μικρο-οφειλέτες μέχρι 3.000€ και οφείλει 1,8 δισ. από τα συνολικά 86,298 δισ. €. Ο μέσος όρος οφειλής είναι λιγότερος από 500 €.

Οι οφειλέτες των δύο πρώτων κατηγοριών (μέχρι 20.000€), αποτελούν το 96,7% των οφειλετών και οφείλουν 5,557 δισ. ή το 6,4% των οφειλών. Ο μέσος όρος της οφειλής ανέρχεται σε 1.332 €!

Αντιθέτως, οι οφειλέτες με πάνω από 1,5 εκ. € είναι μόλις 5.521 και οφείλουν 66,563 δισ. € ή το 77,17% των οφειλών. Από αυτούς μόνο 1.042 οφείλουν 51,112 δισ. €, ή το 59,2% των οφειλών!

Το ζητούμενο λοιπόν είναι μια ανάπτυξη σε σταθερές οικονομικές και κοινωνικές βάσεις, με τη μέγιστη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού και με ισχυρή συνοχή της κοινωνίας. Η πράξη και τα αποτελέσματα, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ο καλύτερος κριτής. Από αυτά θα κριθούν και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*