Στουρνάρας: Δύο όροι για επιστροφή σε ανάπτυξη

Του Νώντα Χαλδούπη

Η έξοδος της χώρας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης είναι εφικτή, αλλά απαιτείται να χαλαρώσει η λιτότητα και να λάβουν οι ελληνικές αρχές όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να αρθούν τα εμπόδια στην ανάπτυξη: αυτό είναι το μήνυμα που διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην ενδιάμεση έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική.

Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αλλάξει ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη: «Ο τελικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης από 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί σε 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι το χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο, ακόμη και αν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να χρειασθεί να επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι με ένα «κούρεμα». Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για άμεσες ενέργειες ελάφρυνσης του χρέους», τονίζεται στην έκθεση. «Πρώτον, τα επιτόκια παγκοσμίως βρίσκονται σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα και η καμπύλη τους έχει σχετικά περιορισμένη κλίση, πράγμα που σημαίνει ότι, με το ίδιο κόστος, η τυχόν ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να είναι επωφελέστερη για την Ελλάδα αν γίνει σήμερα παρά μετά από μερικά χρόνια, όταν τα επιτόκια παγκοσμίως ενδεχομένως θα είναι υψηλότερα. Δεύτερον, η ελάφρυνση του χρέους, εάν εφαρμοστεί τώρα, θα συμβάλει στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς τη χώρα, με αποτέλεσμα μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου, μείωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ενίσχυση των επενδύσεων και των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.»

Πέρα από αυτά τα μηνύματα, όμως, που απευθύνονται πρωτίστως στους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας, ο κ. Στουρνάρας υποδεικνύει στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι χρειάζεται για την επιστροφή στην ανάπτυξη, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και μειώνοντας τους φόρους.

«Από εδώ και στο εξής», τονίζεται στην έκθεση, «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στα κρίσιμα ζητήματα που περιορίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και συντηρούν το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Για το λόγο αυτό επιβάλλονται:

  • η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα,
  • η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας,
  • η δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών,
  • η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με παράλληλη περικοπή των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου.

»Οι δράσεις αυτές θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και θα οδηγήσουν σε έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την κρίση και τη διατηρήσιμη αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*