Από την Generali ξεκίνησαν οι αγορές ομολόγων ασφαλιστικών διά χειρός ΕΚΤ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την… τιμητική τους είχαν τα ομόλογα των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρωζώνης κατά την έναρξη του προγράμματος αγορών εταιρικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς, η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα με αγορές ομολόγων της ιταλικής Generali, με αποτέλεσμα η απόδοση του τίτλου να υποχωρήσει κατά 12 μονάδες βάσης.

Οι -βάσιμες- προσδοκίες των επενδυτών ότι  η ΕΚΤ θα βάλει στο «καλάθι» της και ομόλογα από άλλες εταιρείες είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο των τιμών (με παράλληλη υποχώρηση των αποδόσεων) και άλλων τίτλων: για παράδειγμα, η τιμή ομολόγου της γαλλικής ΑΧΑ αυξήθηκε στα 100,2 σεντς, με αποτέλεσμα να έχει ενισχυθεί κατά 1,42% τον τελευταίο μήνα, ενώ η τιμή αντίστοιχου τίτλου που εξέδωσε η ισπανική Mapfre αυξήθηκε κατά 0,35%, στα 100,1 σεντς. Αμφότεροι οι τίτλοι εκδόθηκαν τον Μάιο, έναν μήνα αφότου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι τα ομόλογα ασφαλιστικών εταιρειών θα ήταν επιλέξιμα προς αγορά, σε αντίθεση με τα τραπεζικά ομόλογα που εξαιρούνται ρητά από το πρόγραμμα.

Τα ομόλογα ασφαλιστικών εταιρειών θεωρούνται τίτλοι χαμηλής απόδοσης, αλλά και χαμηλού κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ έχει πυροδοτήσει αγοραστικό ενδιαφέρον και για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών, παρότι δεν είναι επιλέξιμα προς αγορά. Η τιμή ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης που έχει εκδώσει η γερμανική Allianz έχει ενισχυθεί κατά 8,6% από τα μέσα Φεβρουαρίου, μια περίοδος κατά την οποία τα ομόλογα ασφαλιστικών εταιρειών περιλαμβάνονταν στις αξίες με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*