Στιγμιότυπο από συσσίτιο της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά την περίοδο της Κατοχής

Το διαχρονικό ανθρωπιστικό παρών της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στα δύσκολα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους, η Εθνική Ασφαλιστική έδινε πάντα στο παρών με βοήθεια προς τους αναξιοπαθούντες. Η παλαιότερη και μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στους ελληνικούς αγώνες, μετρώντας πολυάριθμους νεκρούς στους Βαλκανικούς και Παγκόσμιους Πολέμους (Α’ και Β’ ), ενώ είχε έντονη ανθρωπιστική και κοινωνική δράση σε καιρούς ανάγκης. Ας δούμε χρονολογικά πώς βοήθησε η Εθνική Ασφαλιστική την ελληνική κοινωνία πέρα από την ασφαλιστική της δράση.

1891-1922

Στις 15 Ιουνίου 1891, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την Ανώνυμο Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων «Η ΕΘΝΙΚΗ», προκειμένου να καλύψει τις τότε ασφαλιστικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Οι εργασίες της εταιρίας επικεντρώνονται κυρίως στους κλάδους Πυρός και Θαλάσσης, ενώ γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί ο κλάδος Ζωής. Συμμετέχει σε όλα τα σοβαρά γεγονότα της εποχής είτε με τη μορφή αποζημιώσεων, π.χ. στη φωτιά Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917, είτε με τη μορφή οικονομικής βοήθειας σε σεισμοπαθείς και αντιμετώπισης δαπανών πολέμου το 1897.

1923-1945

Παρά τις δυσμενείς εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, η Εθνική Ασφαλιστική καθιερώνεται στη συνείδηση του ελληνικού λαού όχι μόνο ως η μεγαλύτερη αλλά και ως η πιο αξιόπιστη εταιρεία της ελληνικής αγοράς. Στα δύσκολα χρόνια 1940-44, δεν διστάζει να εκποιήσει περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να συντηρήσει το προσωπικό της και να οργανώσει συσσίτια για τους αναξιοπαθούντες. Στα συσσίτια που οργάνωσε η Εθνική Ασφαλιστική κατά τα χρόνια της Κατοχής έτρωγαν καθημερινά πάνω από 150 άτομα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*