Κρίσιμο το τέλος του α’ εξαμήνου για την αγορά

Κρίσιμο διάστημα μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου για την ασφαλιστική αγορά. Σε επίπεδο Solvency II οι εταιρείες θα έχουν πιο πλήρη εικόνα (απ’ ό,τι το α΄ τρίμηνο 2016) και για το πώς λειτουργεί το σύστημα και για τις αποδόσεις που μπορούν να έχουν μέσα σ’ αυτό. Οι διαφορές των Solvency II σε σχέση με τα προηγούμενα Solvency I είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ. Αυτό φαίνεται και από τη σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας των δύο συστημάτων. Εταιρείες που με τα Solvency I είχαν περιθώρια φερεγγυότητας πάνω από 500% με τα Solvency II κυμαίνονται μεταξύ 120-150%.

Ο λόγος είναι απλός. Τα Solvency II αναλύουν τα αποτελέσματα μέσα από πραγματικές συνθήκες και όχι μόνο μέσα από αριθμούς. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει 20 εκατ. ευρώ αποθέματα από ελληνικά ομόλογα, το ποσό αυτό θα εκτιμηθεί βάσει του μειωμένου συντελεστή που μπορεί να έχουν τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή θα εκτιμηθούν περίπου στα 14 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τις τραπεζικές καταθέσεις. Τα μη εισπραχθέντα ασφάλιστρα με τα Solvency II αντιμετωπίζονται ως NPLs και σε ορισμένες περιπτώσεις διαγράφονται, ενώ στα Solvency I απλώς καταγράφονται ως (μελλοντικές) εισπράξεις για την επόμενη περίοδο. Ανάλογη λογιστική αντιμετώπιση έχουν και τα δικαιώματα επί συμβολαίων και ασφαλίστρων.  Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ασφαλιστική ιστορία, η Εποπτική Αρχή κάθε χώρας όπου έχουν εφαρμογή τα Solvency II  μπορεί να βάλει λουκέτο σε εταιρεία ανεξαρτήτως αποθεματοποίησης, μόνο και μόνο γιατί δεν εφαρμόζει τους εσωτερικούς ελέγχους. Πρωτοφανή πράγματα.

To τέλος του α΄ εξαμήνου σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο θα πρέπει να κλείσει και τις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί με τα θέματα της International Life, του deal της ΑΤΕ Aσφαλιστικής με την Ergo και τρίτο του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ.  Για την International Life φαίνεται ότι τα δύο ΔΣ που θα γίνουν σήμερα Τρίτη και την Παρασκευή θα δώσουν λύση στο θέμα του χαρτοφυλακίου Ζωής. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε και οι 3 πλευρές (International – Tράπεζα της ΕλλάδοςΕθνική Ασφαλιστική) έχουν βρει τη «χρυσή τομή». Το ζητούμενο είναι να προχωρήσει και το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 25 εκατ. ευρώ μέχρι τις αρχές Ιουλίου για τις Γενικές Ασφαλίσεις της International Life. Εάν δεν μπορούν οι βασικοί μέτοχοι θα πρέπει να τοποθετηθούν και νέοι  επενδυτές, κατά το πρότυπο της Mινέττα. Η αγορά δεν αντέχει νέες περιπέτειες και αρνητικές εξελίξεις.

Από εκεί και πέρα, το θέμα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής και της Ergo μοιάζει με μεγάλο αίνιγμα. Η συμφωνία υπάρχει, το θέλημα των Γερμανών του Ντίσελντορφ (σχετικά με τη θυγατρική στη Ρουμανία) έγινε, η εταιρεία έχει ακόμη δυναμική ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Γιατί δεν προχωρά; Αληθεύει ότι οι Γερμανοί θέλουν την εταιρεία στο 70% της λογιστικής της αξίας; Η Πειραιώς τηρεί σιγήν ιχθύος για να μη χαλάσει τις επιχειρηματικές ισορροπίες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό ταμείο επικουρικής ασφάλισης, το πρόβλημα είναι ότι οι μεν εταιρείες το ερμηνεύουν από επιχειρηματικής πλευράς (ως λειτουργικό κόστος και επένδυση), οι δε εργαζόμενοι και το Σωματείο τους από την πλευρά του εργατικού δικαίου. Λύση μπορεί να βρεθεί, αλλά κάποιοι θα χάσουν σε γόητρο. Ποιοι θα είναι αυτοί; Μέχρι το τέλος εξαμήνου θα μάθουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*