Σε διάλογο ΕΛΣΤΑΤ-Γ.Γ Καταναλωτή και ΕΑΕΕ για τον αλγόριθμο στα ασφάλιστρα υγείας

Διάλογο με την ΕΛΣΤΑΤ έχει ανοίξει το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να διαμορφώσει τον αλγόριθμο που θα προσδιορίζει το ύψος των αυξήσεων στα ασφάλιστρα των προγραμμάτων Υγείας.

 

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, φέρεται να επιθυμεί ο αλγόριθμος να έχει ως βάση αναφοράς δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ ώστε να καθοριστούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και διαφάνεια τα κριτήρια μεταβολής των ασφαλίστρων.

 

Το θέμα συζήτησε ο ίδιος στο πλαίσιο επαφών που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι οποίοι πρότειναν, από την πλευρά τους,  ο αλγόριθμος υπολογισμού των ανατιμήσεων να βασιστεί κυρίως στο δείκτη νοσηρότητας και στον ιατρικό πληθωρισμό, σε δεδομένα δηλαδή τα οποία επιδρούν άμεσα στη διαμόρφωση του κόστους που έχουν για τις ασφαλιστικές εταιρείες τα προγράμματα Υγείας.

 

Πάντως, ο κ. Παπαδεράκης, με αφορμή τις επαφές που είχε με του εκπροσώπους της ΕΑΕΕ, ζήτησε η αγορά να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις ασφαλίστρων, κυρίως των ισοβίων προγραμμάτων Υγείας, δεδομένου ότι η χώρα και κατά συνέπεια οι πολίτες της βιώνουν μια σοβαρή οικονομική περιπέτεια λόγω των μνημονίων, που ως συνέπεια είχε τη μείωση του μέσου οικογενειακού εισοδήματος κατά περίπου 40% τα τελευταία έξι χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*