Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο

Του Γιώργου Καλούμενου

Αλλάζουν όλα σε ότι αφορά το αφορολόγητο από την 1η Ιουλίου. Οι αποδείξεις θα γίνονται δεκτές από την εφορία προκειμένου να «χτιστεί» το αφορολόγητο μόνο αν οι πληρωμές γίνονται με πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking. Οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα γίνονται ηλεκτρονικά για ποσά των 50 ευρώ και άνω, ενώ οι ιδιώτες θα πληρώνουν με πλαστικό χρήμα όλα τα ποσά άνω των 500 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, όσοι είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, διαφορετικά θα το χάνουν. Για το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα γίνουν αποδεκτές και οι αποδείξεις που πληρώθηκαν με μετρητά.

Το αφορολόγητο θα κτίζεται με αποδείξεις ίσες με το 10% του φορολογητέου εισοδήματος όταν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.

Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Για 15.000 εισόδημα οι αποδείξεις θα πρέπει να είναι στο 15%. Όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό των αποδείξεων που θα ζητάει η εφορία. Ωστόσο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, καθώς δεν προβλέπεται από κάποιον νόμο, ενδεχομένως για το 2016 να ζητούνται λιγότερες αποδείξεις.

Στο σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κλπ.), καθώς και ακινήτων.

Όλες οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι (πλην ΔΕΚΟ) θα γίνονται αποδεκτές από την εφορία. Από το 2017 οι συναλλαγές των φορολογουμένων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων θα γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απορρίπτονται από την εφορία και θα χάνουν την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος.

Για τις επιχειρήσεις, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι μεταξύ τους συναλλαγές θα γίνονται από την 1η Ιουλίου με χρεωστικές, πιστωτικές ή e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ, ενώ όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*