ΠΕΔΥ Λένορμαν: Νέο Οδοντιατρικό Κέντρο για ολόκληρη την Αττική

Η καλή στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία του υπόλοιπου οργανισμού του ανθρώπου. Πολλές εξειδικευμένες οδοντιατρικές υπηρεσίες όμως, λόγου χάρη η ορθοδοντική και η οδοντοπροσθετική, είναι ιδιαίτερα δαπανηρές για τα νοικοκυριά, τα οποία ποτέ δεν είχαν πρόσβαση σε συμβεβλημένους οδοντιάτρους, παρά μόνο σε επιλεγμένες οδοντιατρικές θεραπείες εντός των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ, μετέπειτα ΕΟΠΥΥ), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές ανισότητες.

Στην άμβλυνση αυτών των ανισοτήτων αποσκοπεί –σύμφωνα με την Υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας– η δημιουργία του πρώτου Δημόσιου Οδοντιατρικού Κέντρου στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ ευθύνης της, με υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα της στοματικής υγιεινής. Το Οδοντιατρικό Κέντρο λειτουργεί στις νέες εγκαταστάσεις του Τοπικού Ιατρείου Λένορμαν (στο 200), που πρόσφατα αναδιαμορφώθηκαν και βρίσκονται στη διάθεση όχι μόνο των κατοίκων της 1ης ΥΠΕ, αλλά ολόκληρου του πληθυσμού της Αττικής, καθώς και όμορων νομών που δεν παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες.

dentistΟι πολίτες, καλώντας σε κάποιο από τα 5ψήφια νούμερα του ΠΕΔΥ, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για τα εξής ιατρεία:

  1. Οδοντοθεραπευτικό (έλεγχος και ολοκληρωμένη θεραπεία)
  2. Παιδοδοντικό (πρόληψη και ολοκληρωμένη θεραπεία)
  3. Ορθοδοντικό για παιδιά ηλικίας 9-13 ετών (διάγνωση και θεραπεία)
  4. Γναθοχειρουργικό (όλο το φάσμα της γναθοπροσωπικής χειρουργικής)
  5. Οδοντοπροσθετικό (έλεγχος και θεραπεία)

Την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη στο έργο του Οδοντιατρικού Κέντρου παρέχουν τρία εξειδικευμένα Εργαστήρια, στελεχωμένα με έμπειρο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό:

  1. Ακτινολογικό Εργαστήριο, για πανοραμικές ακτινογραφίες στόματος
  2. Οδοντοπροσθετικό Εργαστήριο, στο οποίο κατασκευάζονται και επισκευάζονται οδοντοστοιχίες
  3. Ορθοδοντικό Εργαστήριο, στο οποίο κατασκευάζονται και επισκευάζονται οι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί

Το έργο των παραπάνω Ιατρείων υποστηρίζεται από Καρδιολογικό, Ωτορινολαρυγγολογικό και Οφθαλμολογικό Ιατρείο, τα οποία υποδέχονται ταυτόχρονα και μεμονωμένα περιστατικά ανηλίκων.

Επόμενος στόχος της 1ης ΥΠΕ, μετά την παροχή ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας στο σύνολο του πληθυσμού, είναι η προαγωγή της πρόληψης μέσω στοχευμένων προγραμμάτων αγωγής υγείας του πληθυσμού. Στην κατεύθυνση αυτή, καταρτίζει νέο πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για το διάστημα φθινόπωρο 2016 – άνοιξη 2017, αξιοποιώντας την εμπειρία του προηγούμενου 8μήνου, κατά στο οποίο εξετάστηκαν 4.150 μαθητές.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για το συγκεκριμένο εγχείρημα, σύμφωνα με την υποδιοικήτρια, προβλέπει τη χρήση σύγχρονου επιστημονικού υλικού, ευρύτερη γεωγραφική διασπορά, θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης, διαδικασίες ανατροφοδότησης, ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς και συλλόγους, αμφίδρομη επικοινωνία με εκπαιδευτικούς και γονείς, ποιοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*