Eurogroup: «Στο χέρι» 7,5 δισ. και νέο παζάρι για το χρέος

του Νώντα Χαλδούπη,

 

Με 7,5 δισ. ευρώ «στο χέρι», τα οποία θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο για να καλυφθούν δανειακές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, έφυγε η ελληνική αντιπροσωπεία από τη χθεσινή, μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Εποικοδομητική ασάφεια, όμως, χαρακτηρίζει τις αποφάσεις για το χρέος, που θα μείνουν ανοικτές προς συζήτηση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων ως το τέλος του έτους.

Για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση καλείται το αμέσως προσεχές διάστημα να διευθετήσει ορισμένες εκκρεμότητες της αξιολόγησης, δηλαδή θέματα που οι θεσμοί έκριναν ότι δεν ρυθμίσθηκαν εντελώς ικανοποιητικά για τους πιστωτές και τα οποία άπτονται του νομοθετικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και, ειδικότερα, το ΕΚΑΣ, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σχετικά με το χρέος, ο συμβιβασμός που έγινε μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας αφήνει πολλά θέματα ανοικτά προς συζήτηση μεταξύ τους ως το τέλος του έτους, όταν το Ταμείο θα κληθεί να αποφασίσει, τηρώντας τους δικούς του κανόνες για τη βιωσιμότητα του χρέους, αν θα προχωρήσει σε νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση της Ελλάδας.

Ο Πόουλ Τόμσεν, που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο πρέπει να λάβει συγκεκριμένες προτάσεις από τους Ευρωπαίους, ώστε να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας χρέους, στη βάση της οποίας θα αποφασίσει το συμβούλιό του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει, εάν τα προτεινόμενα μέτρα για το χρέος δεν είναι ικανοποιητικά με τα δικά του κριτήρια.

Αυτό, πάντως, που συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε είναι ότι χρειάζονται μέτρα για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (κάτι που αρνούνταν, ως τώρα, η γερμανική πλευρά) και ότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να κρατούν μεσοπρόθεσμα τις δαπάνες για το χρέος κάτω από το 15% του ΑΕΠ και μακροπρόθεσμα κάτω από το 20% του ΑΕΠ (χωρίς μέτρα, το Ταμείο έχει εκτιμήσει ότι οι δαπάνες μπορεί να φθάσουν και το 60% του ΑΕΠ).

Στη δική του ερμηνεία των αποφάσεων του Eurogroup, το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

  1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
  2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα “πέσουν” στην αγορά.
  3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
  4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.

– Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

– Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως “διαθέσιμα” για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

– Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

– Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

Eurogroup Statement on Greece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*