Αμαλία Μόφορη: Νέες ιδέες στην τεχνική διεύθυνση της Eurolife ERB

 

 

[starbox]

Η Αμαλία Μόφορη*  είναι ο άνθρωπος που εφαρμόζει τη μαθηματική και στατιστική μεθοδολογία στη διαχείριση των κινδύνων και έχει ήδη διαγράψει επιτυχημένη πορεία στον τομέα των αναλογιστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια επέλεξε να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Cass Business School του πανεπιστημίου Citi στο Λονδίνο, στην αναλογιστική επιστήμη.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή της να ασχοληθεί με τον ασφαλιστικό χώρο έπαιξε η αγάπη της για τα μαθηματικά, μια και ήδη από τα χρόνια του πρώτου πτυχίου κατάλαβε ότι η αναλογιστική επιστήμη ήταν κάτι που συνδύαζε τη μαθηματική θεωρία με την πρακτική εφαρμογή.

Την περίοδο που έμεινε στο Λονδίνο, και γενικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνειδητοποίησε ότι το επάγγελμα του αναλογιστή έχαιρε γενικά μεγάλης εκτίμησης και καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστηρίου για το ακριβές αντικείμενο του αναλογιστή και την εφαρμογή των αναλογιστικών τεχνικών.

Μετά από την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της, η Αμαλία Μόφορη αποφάσισε να αναζητήσει δουλειά και έκανε αίτηση σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία αναλογιστών, την τότε Watson Wyatt Ltd. Πέρασε από συνέντευξη και την επόμενη ημέρα τής προτάθηκε να συνεργαστεί με την εταιρεία. Τα επόμενα 7 χρόνια στο Λονδίνο ήταν πολύ παραγωγικά και ανταποδοτικά από εργασιακής πλευράς, δηλαδή όσον αφορά την απόκτηση γνώσεων τόσο τεχνικών όσο και σε επίπεδο project και people management. Από τον τρίτο χρόνο, ανέλαβε την πελατειακή βάση της εταιρείας στην Ελλάδα και την Κύπρο, με συνεργασίες με τους πιο μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους, χτίζοντας σταδιακά την επαφή με την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Ολοκλήρωσε τις επαγγελματικές εξετάσεις και απόκτησε την άδεια του αναλογιστή, αποκτώντας ταυτόχρονα και την ιδιότητα του μέλους (fellow) στο Institute and Faculty of Actuaries.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 2007, αναλαμβάνοντας πελάτες από ασφαλιστικές εταιρείες στην Τουρκία, την Κύπρο και την Κεντροανατολική Ευρώπη. Για τρία χρόνια συνέχισε να εξειδικεύεται σε Μ&As (έργα συγχωνεύσεων ασφαλιστικών εταιρειών και αναλογιστικού due diligence), και στις αρχές του 2011 εντάχθηκε στο δυναμικό της PwC στην Αθήνα.

Έπειτα, για τα επόμενα 5 χρόνια, εργάστηκε για τη σύσταση, στελέχωση και οργάνωση του αναλογιστικού τμήματος της εταιρείας. Σε συνεργασία και με το πανευρωπαϊκό δίκτυο αναλογιστών της εταιρείας, καταπιάστηκε με έργα αναλογιστικά και Solvency II στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.

Στη Eurolife ERB Ασφαλιστική ανέλαβε πρόσφατα τη Γενική Τεχνική Διεύθυνση στη Ζωή και τις Γενικές Ασφαλίσεις. Όπως αναφέρει, «η εταιρεία, με την πρόσφατη αλλαγή μετόχου, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, που συνεπάγεται μεγάλη ευελιξία και χάραξη φιλόδοξων στρατηγικών στόχων. Η μεγάλη πρόκληση για μένα είναι να επιτύχουμε τολμηρές καινοτομίες σε προϊόντα που θα καλύπτουν τις ολοένα και αυξανόμενες ασφαλιστικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, εξασφαλίζοντας συγχρόνως ευελιξία, σαφήνεια των όρων, απλότητα και σωστή σχέση τιμής-αξίας του προϊόντος. Ένα από τα πράγματα που νομίζω χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο την ελληνική αγορά είναι ο γρήγορος και απαιτητικός ρυθμός με τον οποίο αλλάζουν οι ασφαλιστικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, και οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προσαρμόζονται αναλόγως, ώστε να καλύπτουν όλη την γκάμα αυτών των αναγκών, υπό συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες. Ειδικά η μεγάλη ρυθμιστική αλλαγή του Solvency II πιστεύω πως αποτελεί ευκαιρία για μια εταιρεία όπως η Eurolife ΕRB Ασφαλιστική να αναδειχθεί στον πλέον ικανό risk manager, που με σωστή διακυβέρνηση και διαχείριση θα αποδείξει πως η σχέση με τον ασφαλισμένο μπορεί να είναι μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης.

Πιστεύω στην ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και την κοινωνική διάσταση και συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης. Η εξασφάλιση του μέλλοντος και η προστασία είναι πολύτιμα αγαθά που μόνο η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να εξασφαλίσει έντιμα και αξιόπιστα, ειδικά στις σημερινές συνθήκες. Πιστεύω ότι οι κακές πρακτικές του παρελθόντος είναι κάτι που η ελληνική αγορά έχει πια αφήσει πίσω της και ότι ο μέσος πολίτης έχει πλέον αναπτύξει στη συνείδησή του ότι ένας αξιόπιστος ασφαλιστικός οργανισμός μπορεί να του είναι πολύτιμος σύμμαχος. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να έχει η ιδιωτική ασφάλιση σε μια κοινωνία που δεν είχε μέχρι τώρα ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ασφαλιστική συνείδηση, και χαίρομαι ιδιαιτέρως που έχω πλέον την ευκαιρία να συμβάλω σε αυτό ως μέρος μιας εταιρείας τόσο ζωντανής και μαχητικής όσο η Eurolife ΕRB Ασφαλιστική, που χαράζει τη δική της, ιδιαίτερη πορεία στην ασφαλιστική αγορά».

*Γενική Διευθύντρια στην Τεχνική Διεύθυνση της Eurolife ERB

 

Πηγή: Περιοδικό Insurance World Μαρτίου-Απριλίου 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*