ΕΟΦ, επιγραφή σε κτίριο

Αρχίζει η διαβούλευση για την ανατιμολόγηση

Αναρτήθηκε πριν από λίγη ώρα στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ο κατάλογος με τις προτάσεις του Τμήματος Τιμολόγησης για την ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, εκκινώντας τη διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης με τους ΚΑΚ.

Στην τρέχουσα διαδικασία ανακοστολόγησης εφαρμόζονται οι αλλαγές που εισήγαγε η νέα Υπουργική Απόφαση, εισάγοντας «κόφτες στους κόφτες», αποτέλεσμα έντονης διαπραγμάτευσης της Αριστοτέλους με τους Θεσμούς (εδώ).

Στόχος των αλλαγών είναι ο εξορθολογισμός της τιμολόγησης και η αποφυγή κατακρήμνισης των τιμών και δυσλειτουργίας της αγοράς από αποσύρσεις φαρμάκων και υποκαταστάσεις σκευασμάτων με ακριβότερα, που πιθανόν να επέφερε η εφαρμογή των λεγόμενων κοφτών (9 € για off patent και 7,8 € για γενόσημα).

Συνεπώς, σε αυτό το δελτίο τιμών στόχος είναι οι μειώσεις τιμών που προκύπτουν δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 15% για τα γενόσημα, ενώ η τιμή των off patent δεν θα μπορεί να πέφτει κάτω από αυτή του γενοσήμου.

Ακόμη, ένα off patent φάρμακο (η τιμή του οποίου διαμορφώνεται στο 50% ή στο μ.ο. των τριών χαμηλοτέρων της ΕΕ, όποια είναι χαμηλότερη) δεν θα μπορεί να λαμβάνει τιμή χαμηλότερη από τη χαμηλότερη της ΕΕ, ενώ τα γενόσημα προϊόντα χωρίς προϊόν αναφοράς ή άλλο γενόσημο στην ελληνική αγορά θα ανατιμολογούνται με βάση το 65% του μέσου όρου τριών χωρών του προϊόντος αναφοράς στην ΕΕ.

Παράλληλα, ο ΕΟΦ χρειάστηκε να ρυθμίσει και κάποια τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν μμετα την εφαρμογή των παραπάνω αλλαγών, με χαρακτηριστικότερη την ασυμβατότητα μεταξύ της τιμής που υπολογιζόταν και του ΚΗΘ.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΦ, για τις προτεινόμενες τιμές χρησιμοποιήθηκε η συναλλαγματική ισοτιμία ημερομηνίας 04-01-2016 και δεδομένα τιμών στα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στοιχεία της βάσης δεδομένων EURIPID και επίσημων ιστοσελίδων κρατών μελών, πέρα από τα φύλλα έρευνας των ΚΑΚ, τα κοστολόγια και τις επιστολές τεκμηρίωσης

«Από την παρούσα ανατιμολόγηση εξαιρούνται α) τα προϊόντα αίματος, β) τα εμβόλια, γ) τα προϊόντα του Αρνητικού Καταλόγου και δ) τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα», διευκρινίζεται, ενώ οι ΚΑΚ καλούνται να υποβάλουν άμεσα τις παρατηρήσεις τους.

Τα ραντεβού του ΕΟΦ με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και μετά την υποβολή ενστάσεων και παρατηρήσεων, θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 6 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 10 Μαΐου − λιγότερες τελικά ημέρες από ό,τι εκτιμούσαν αρχικά παράγοντες του Οργανισμού.

Πάντως, το αναλυτικό πρόγραμμα σχετικά με τις ώρες προσέλευσης θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 5 Μαΐου, ενώ μετά την επεξεργασία των προτάσεων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η τελική πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας και το τελικό προσχέδιο θα παέι στην Επιτροπή Τιμών της Αριστοτέλους.

ΑΡΧΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΕΟΦ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*