Μπασκόζος: Οι νέες προτεραιότητες στο προσφυγικό

Στις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στη προσαρμογή των προτεραιοτήτων στη διαχείριση των υγειονομικών αναγκών μεταναστών και προσφύγων αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζος στη διαπεριφερειακή συνάντηση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και του Ιδρύματος Ασίας-Ευρώπης (ASEF) στη Γενεύη.

Κατά τον κ. Μπασκόζο, η ανάγκη κάλυψης όλων των αναγκών υγείας των πληθυσμών αυτών συμβαδίζει με την ανάγκη συνεργασίας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όλων των κρατικών φορέων, καθώς και των εθελοντών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, με την ευθύνη του συντονισμού να ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και στην Κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, ο γ.γ. περιέγραψε τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που εκπονεί η αρμόδια Επιτροπή, υπογραμμίζοντας τη σημασία προσαρμογής των δράσεων και στο σενάριο μόνιμης παραμονής μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, σημαντική παράμετρο στον σχεδιασμό αποτελεί και η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, ενώ νέες προτεραιότητες η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, η μητρική φροντίδα, ο έλεγχος των τροφίμων και οι ψεκασμοί για καταπολέμηση των κουνουπιών.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Τουρκίας, ο κ. Μπασκόζος έκανε λόγο για ένα μεγάλο και δύσκολο καθήκον, αφού «κύριος στόχος της Κυβέρνησης είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η κάλυψη των αναγκών υγείας προσφύγων και μεταναστών».

«Η Ελλάδα ούτε θέλει ούτε μπορεί να προβεί σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των μετακινούμενων πληθυσμών ούτε μπορεί μόνη της να σηκώσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, που επιδεινώνεται από μονομερείς ενέργειες άλλων χωρών», προσέθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*