ΔΝΤ: Ζητεί αυτόματο «ψαλίδισμα» μισθών-συντάξεων

 

του Νώντα Χαλδούπη,

Σε ιδιαίτερα σοβαρή εμπλοκή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η οποία πρέπει να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Eurogroup, αμέσως μετά το Πάσχα, οδήγησε η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην καθιέρωση αυτόματου μηχανισμού περικοπής των μισθών και των συντάξεων, εάν σημειώνονται αποκλίσεις στα δημοσιονομικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση οριζόντιας, αυτόματης περικοπής δαπανών, η οποία θα γίνεται με απλή απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ύστερα από σύσταση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα καθορίζει το ακριβές ύψος της απαιτούμενης περικοπής, ώστε τα αντίστοιχα ποσά να μειώνονται από όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού.

Αντίθετα, το ΔΝΤ, αν και δεν διαφωνεί με το γενικό πλαίσιο για τις περικοπές, επιμένει ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν μόνο από τις δύο κατηγορίες δαπανών όπου θεωρεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει «λίπος», δηλαδή από τους κωδικούς του προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις.

Πρόσφατα, άλλωστε, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, είχε τονίσει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περικοπής λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, φέρνοντας ως παράδειγμα τα προβλήματα τροφοδοσίας των νοσοκομείων με βασικά υλικά.

Για την κυβέρνηση, όμως, η καθιέρωση ενός μηχανισμού αυτόματης περικοπής μισθών και συντάξεων, που θα είναι εξαιρετικά βίαιη, εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του Ταμείου για δημοσιονομικό κενό 3,6 δισ. ευρώ, δεν μπορεί καν να συζητηθεί, αφού ξεφεύγει εντελώς από το πλαίσιο της περυσινής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

Το πρόβλημα τώρα αναμένεται να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Eurogroup, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δέχθηκαν την πρόταση Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε γρήγορη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών.

Ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και την τελευταία εμπλοκή αναφέρει ότι:

Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις.

Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*