«Καμπανάκι» για τη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό για τις επιπτώσεις της επιλογής της ηγεσίας του Υπουργείου να εντάξει τη φαρμακευτική δαπάνη για τους ανασφάλιστους στον κλειστό προϋπολογισμό για τα Φάρμακα εκφράζουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Σε συνέχεια της επιστολής του ΣΦΕΕ στον κ. Ξανθό, με την οποία ζητούν άμεση συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που απειλούν τον κλάδο αλλά και την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα (εδώ), οι δύο φορείς εξέδωσαν ανακοίνωση προειδοποιώντας για τη συμπίεση του προϋπολογισμού και τη διάλυση της φαρμακευτικής φροντίδας, ιδιαίτερα με μια επιπλέον επιβάρυνση όπως αυτή της προσθήκης της δαπάνης φαρμάκων για τους ανθρώπους χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Οι εταιρίες τάσσονται υπέρ της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφαλίστων, υπενθυμίζουν ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να επαρκή προμήθεια της αγοράς, αλλά προειδοποιούν ότι ο προϋπολογισμός, ήδη, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, με απόδειξη αυτού την υπέρβαση των πρώτων μηνών του έτους.

Άρα, «η ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ήδη ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό για φάρμακα, αποτελεί λανθασμένη επιλογή», εκτιμούν και τονίζουν ότι «λόγω των διαρκώς μειουμένων προϋπολογισμών για φάρμακα, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα πάνω από 2 δισ. ευρώ σε rebate και clawback, ενώ εκτιμάται ότι το 2016, το 1 στα 3 φάρμακα που αποζημιώνονται ασφαλιστικά θα διατίθεται δωρεάν μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών».

«Κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο της Πολιτείαςιδιαίτερα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην προστασία της Δημόσιας Υγείας», ζητούν να εξαιρεθεί του κλειστού προϋπολογισμού η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφαλίστων.

«Καλούμε την Πολιτεία όπως κινητοποιηθεί άμεσα για την αναζήτηση ευρωπαϊκών ή άλλων κονδυλίων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», καταλήγουν.

Πηήvirus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*