Εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ για τους ανασφάλιστους

Οδηγίες «σχετικά με την πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας» απέστειλε ο ΕΟΠΥΥ στις περιφερειακές διευθύνσεις και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, αλλά και στις Υγειονομικές Περιφέρειες, στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και στην ΗΔΙΚΑ.

Η εγκύκλιος, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (παρακάτω), διευκρινίζει πως αρμόδιοι για τη συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους και μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι μόνο οι γιατροί των δημόσιων δομών υγείας.

Κατά τη σύνταξη της ηλεκτρονικής συνταγής θα πρέπει να διευκρινίζεται πως πρόκειται για δικαιούχο του πρόσφατου νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων. Επιπλέον, η συνταγή θα εκτελείται μόνο σε φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ και για όλα τα φάρμακα της Θετικής Λίστας, εκτός των φαρμάκων του Ν.3816, τα οποία θα χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία των Δημόσιων Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, αυτή θα ακολουθεί τους κανόνες που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους, όπως αναφέρει και η σχετική ΚΥΑ (εδώ). Επιπλέον, θα καταβάλλουν κανονικά και το 1€ ανά συνταγή.

Πέραν όμως των εξαιρέσεων που αναφέρονται στην ΚΥΑ και τις οποίες περιέγραψε πριν από μια εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας (εδώ), αναμένεται, έως την 1η Ιουνίου και η έκδοση απόφασης που θα συγκεκριμενοποιεί ποιες περιπτώσεις ανασφάλιστων θα εξαιρούνται «από οποιαδήποτε συμμετοχή στις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή».

Οι συμβεβλημένοι φαρμακοποιοί θα υποβάλλουν, σε μηνιαία βάση, τις συνταγές «στον ίδιο φάκελο αλλά σε ξεχωριστό πακέτο».

Επιπλέον, «το ποσό που αφορά στην κάλυψη των δικαιούχων συνυπολογίζεται στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και στο claw back».

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*