Ξαφνικό «δώρο» από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Του Νώντα Χαλδούπη

Τα ομόλογα που έχει εκδώσει το EFSF και έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους προστέθηκαν στη «λίστα για ψώνια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΚΤ, καθώς ενεργοποιήθηκε πρόγραμμα αγοράς των τίτλων που έχει εκδώσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, μέχρι ποσοστού 30% της κάθε έκδοσης.

Το ξαφνικό «δώρο» του Μάριο Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες, όμως, δεν αφορά τα ομόλογα εκδόσεως Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου για να περιληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα εξετασθεί, όπως έχει γνωστοποιήσει η ΕΚΤ, μόνο όταν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Τα ομόλογα του EFSF διαπραγματεύονται πάνω από το άρτιο (100) και θα πουληθούν στην ΕΚΤ ύστερα από δημοπρασίες. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι οι συναλλαγές αυτές θα αποφέρουν κεφαλαιακά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, τα κέρδη μπορεί να ξεπεράσουν και τα 500 εκατ. ευρώ.

Ένα έμμεσο όφελος για τις τράπεζες και, γενικότερα, για την οικονομία από την απόφαση της ΕΚΤ είναι ότι αμέσως μόλις ανακοινώθηκε βελτιώθηκε το κλίμα στην αγορά για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών υποχώρησε κατά 20 μονάδες βάσης, στο 9,181%, των 5ετών κατά 80 μ.β. και των 2ετών κατά 97 μονάδες βάσης. Νωρίτερα, οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν αυξημένες, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για την έκβαση της αξιολόγησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*