“Xαμένο” το α’ εξάμηνο 2016 εξαιτίας  νέων αβεβαιοτήτων

Το α’ τρίμηνο 2016 δεν ήταν το καλύτερο για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Μεγάλη υποχώρηση παραγωγής στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, κόπωση στα ασφάλιστρα υγείας , ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα και καθίζηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς. Μόνο από το λουκέτο της Ηλεκτρονικής Αθηνών, η ασφαλιστική αγορά (εταιρείες, διαμεσολαβούντες) θα χάσει άμεσα ή έμμεσα 1,5-2 εκατ. Ευρώ εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Γενικότερα η κατάσταση δεν εμπνέει ηρεμία αφού η διόγκωση της φορολογικής λαίλαπας πλήττει άμεσα την αγορά καθώς εκτιμάται ότι θα πληρωθούν τουλάχιστον 5 εκατ. Ευρώ επιπλέον σε φόρους αλλά και έμμεσα αφού το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών-ασφαλισμένων θα μειωθεί εκ νέου και βέβαια από τα πρώτα που θα κοπούν (κακώς) θα είναι ορισμένα ασφαλιστήρια προγράμματα. Τέλος η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα δημιουργήσει νέα κύματα ανατιμήσεων στα ασφαλιστήρια ζωής, υγείας και Γενικών που αποτελούν ερωτηματικό εάν και πόσο θα μπορέσουν να καλυφθούν. Εν ολίγοις ‘όλα βαίνουν καλώς’  όπως έλεγε ειρωνικά ένα παλιό γαλλικό τραγουδάκι.

Τι χρειάζεται για να αντιστραφεί το κλίμα; Σταθερότητα στις πολιτικές και εμπιστοσύνη στους πολιτικούς.  Με το οικονομικό και επιχειρηματικό σκηνικό να θυμίζει ‘τοπίο στην ομίχλη’ ουδείς προχωρά σε ασφαλιστικές επιλογές. Σε ότι αφορά το πολιτικό σκηνικό, όταν όλα είναι ρευστά και φορολογούνται ΤΑ ΠΑΝΤΑ γιατί κάποιος να προχωρήσει σε επιπλέον ασφαλίσεις. Εν ολίγοις μέχρι να πραγματοποιηθεί η Αξιολόγηση της οικονομίας από τους θεσμούς θα έχουμε χάσει το πρώτο 6μηνο του 2016. Όλες οι ελπίδες πλέον εντάσσονται στο δεύτερο εξάμηνο 2016. Η θολούρα της αγοράς είναι τόσο μεγάλη που ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει εάν θα έχουμε την ίδια κυβέρνηση , την ίδια πολιτική , ή η ασφαλιστική αγορά παραμείνει ως έχει.

Και κάτι για τα Solvency II. Σιγα σιγά οι εταιρείες καταλαβαίνουν αυτό που έχουμε γράψει πολλάκις. Τα Solvency II θα μετατρέπουν περιθώρια φερεγγυότητας της τάξης του 500-60% που είχαν οι εταιρείες με τα Solvency I σε περιθώρια φερεγγυότητας της τάξης του 150-200%. Αυτό άλλωστε έγινε σαφές και από την πρόσφατη ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Eurolife.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*