Στην Anbang οι δραστηριότητες της Allianz στη Ν.Κορέα

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

Η κινεζική ασφαλιστική Anbang μπορεί να μην κατόρθωσε τελικά να εξαγοράσει την αμερικανική αλυσίδα ξενοδοχείωνStarwood, πραγματοποίησε όμως ρελάνς εξαγοράζοντας τις δραστηριότητες της γερμανικής Allianz στη Ν.Κορέα. Οπως γνωστοποιήθηκε την Τετάρτη, η Anbang προχωρά στην εξαγορά της μονάδας ασφάλειας ζωής της Allianz στη Ν. ΚορέαAllianz Life Insurance Korea, καθώς και του επενδυτικού βραχίονα Allianz Global Investors Korea. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε επισήμως, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπερβαίνει τα 3 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι η Allianzέβαλε πωλητήριο στην κορεατική της μονάδα στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της που προβλέπει εστίαση στις πλέον κερδοφόρες δραστηριότητες και αποδέσμευση κεφαλαίων από τις λιγότερο αποδοτικές. Το 2015 ο γερμανικός όμιλος «έγραψε» απώλειες 244 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητές της στην Κορέα.

 

Πρόκειται για το δεύτερο deal της Anbang στην Κορέα, το οποίο σηματοδοτεί την στροφή της εταιρείας στην βασική της δραστηριότητα, τις ασφάλειες, μετά από μια σειρά εξαγορών υψηλού προφίλ σε άλλους κλάδους (ξενοδοχεία, realestate). Πέρυσι η Anbang εξαγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο στην Tongyang Life Insurance έναντι 977 εκατ. δολαρίων. Τον περασμένο Νοέμβριο, εξαγόρασε επίσης την Fidelity Guaranty & Life έναντι 1,6 δις. δολαρίων, ενισχύοντας την παρουσία της στις ΗΠΑ. Στη…συλλογή των ξένων ασφαλιστικών της περιλαμβάνονται επίσης η ολλανδική Vivat και η βελγική Fidea.

 

«Η προσθήκη της Allianz Life Insurance Korea και της Allianz Global Investors Korea στο διεθνές χαρτοφυλάκιο τηςAnbang ανοίγει νέες ευκαιρίες για την εταιρεία και τους συνεργάτες της στην Ασία», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση. «Ο όμιλος θα μπορεί να προσφέρει στους πελάτες του πιο ανταγωνιστικά και καινοτόμα προϊόντα μέσω του διευρυμένου διεθνούς δικτύου του και αξιοποιώντας την κεφαλαιακή του ισχύ». Το μέλος του ΔΣ της Allianz MaximilianZimmerer από την πλευρά του δήλωσε βέβαιος ότι η Anbang βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να ενισχύσει την κορεατική μονάδα και να της εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο μέλλον. Η συμφωνία υπόκειται στις εγκρίσεις των τοπικών ρυθμιστικών αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το β’ εξάμηνο του 2016.

 

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη, η γαλλική ΑΧΑ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της φιλιππινέζικης CharterPing An από την θυγατρική της AXA Philippines. Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί στις 5 Νοεμβρίου 2015. Η ΑΧΑ Philippinesείναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλειών ζωής στις Φιλιππίνες, ενώ η Charter Ping An η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία γενικών ασφαλειών της χώρας. Η ΑΧΑ είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» στον κλάδο γενικών ασφαλειών στην Ασία και το νούμερο τρία στις ασφάλειες ζωής, με παρουσία -εκτός από τις Φιλιππίνες- στην Κίνα, την Ινδία, το Χονγκ-Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*