Σε «πορτοκαλί συναγερμό» οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ

Στάση αναμονής τηρούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι συναντήθηκαν το μεσημέρι με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, στο πλαίσιο 4ωρου αποκλεισμού που πραγματοποίησαν με δεκάδες ασθενοφόρα στην Αριστοτέλους (εδώ).

Εξαμελής αντιπροσωπία, αφού επέδωσε το ψήφισμα διαμαρτυρίας της κινητοποίησης, παρέμεινε για περίπου μιάμιση ώρα στο γραφείο του Παύλου Πολάκη, στον οποίο και εξέθεσε αναλυτικά τα αιτήματα που μεταξύ άλλων αφορούν τα απλήρωτα δεδουλευμένα και τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ. Πέρα όμως από λόγια κατανόησης, ο αναπληρωτής υπουργός δεν μπόρεσε να υπάρξει σαφής παρά μόνο για την εξόφληση των δεδουλευμένων Δεκεμβρίου 2015, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2016. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε για τροπολογία στον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ, ώστε να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση του φορέα για να καλυφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη. Η ρύθμιση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κατατεθεί άμεσα.

Ο Παύλος Πολάκης υποσχέθηκε, παράλληλα, να προωθήσει τα εντάλματα πληρωμών για τα εκτός έδρας του 2015 στον αρμόδιο επίτροπο του ΓΛΚ, ενώ η εξόφληση των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους από τον 12ο του 2014 παραπέμπεται σε νομοθετική ρύθμιση μετά την αξιολόγηση.

«Ραντεβού το… άλλο καλοκαίρι»

Κατά τα άλλα, ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε πως ο νέος διαγωνισμός που θα τρέξει μέσω ΕΣΠΑ για την ανανέωση του απαρχαιωμένου στόλου του ΕΚΑΒ (εδώ) θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, ενώ μίλησε και για την πρόσληψη 100 μόνιμων διασωστών με προκήρυξη που θα δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι παραμένουν σε «πορτοκαλί συναγερμό» για την υλοποίηση της δέσμευσης που αφορά τα δεδουλευμένα του τελευταίου 3μήνου μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ δηλώνουν απογοητευμένοι με την εξέλιξη της προμήθειας νέων οχημάτων και των προσλήψεων, εκτιμώντας πως οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Είναι ενδεικτικό πως οι διαδικασίες προσλήψεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ απαιτούν κοντά 6 μήνες και οι διαδικασίες μέσω ΕΣΠΑ για την προμήθεια οχημάτων στην ελληνική πραγματικότητα απαιτούν μερικά χρόνια…

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας, η Πολιτεία εάν ήθελε θα μπορούσε να προμηθευτεί έναν συγκεκριμένο αριθμό ασθενοφόρων με διαδικασίες fast track και να έχει απόσβεση σε 1 μόλις χρόνο. «Τα περισσότερα οχήματα σήμερα είναι βενζινοκίνητα, ενώ τα καινούρια ασθενοφόρα κινούνται με πετρέλαιο» αναφέρει στο Virus. «Το κόστος αυτό, μαζί με το υπέρογκο κόστος για ανταλλακτικά, ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».

Φωτό: Γιάννης Κέμμος

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*