Νέα πλήγματα στις ασφαλιστικές από την ΕΚΤ

tου Νώντα Χαλδούπη

 

Το ενδεχόμενο να υποστούν και νέα πλήγματα οι ασφαλιστικές εταιρείες της ευρωζώνης από τα πολύ χαμηλά επιτόκια αφήνουν ανοικτό δηλώσεις του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ,  ο οποίος δεν απέκλεισε και νέα μείωση στο ήδη αρνητικό (-0,4%) επιτόκιο καταθέσεων.

Μιλώντας στο “Politico”, ο κ. Κερέ υποβάθμισε τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι το περιθώριο κέρδους τους έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

«Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι δεν θα οδηγήσουμε τα επιτόκια σε παράλογα αρνητικό επίπεδο. Αλλά δεν μπορούμε ποτέ να αποκλείσουμε περαιτέρω κινήσεις. Αυτό δεν θα ήταν αξιόπιστο, σε κάθε περίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος τραπεζίτης.

Τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν σήμερα τη σοβαρότερη πηγή προβληματισμού για τη σταθερότητα των ασφαλιστικών εταιρειών της ευρωζώνης, όπως έχει αναγνωρίσει η ίδια η ΕΚΤ από τον περασμένο Νοέμβριο, σε ειδική ανάλυση για το θέμα, που περιελήφθη στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τα βασικό συμπεράσματα της έκθεσης ήταν:

  • Το σημερινό περιβάλλον παρατεταμένα χαμηλών επιτοκίων δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Αν τα επιτόκια παραμείνουν χαμηλά για μεγάλη περίοδο, αυτό θα μπορούσε να έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για την κερδοφορία και την φερεγγυότητα πολλών ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Η επίπτωση των χαμηλών επιτοκίων είναι πιθανό να διαφέρει σοβαρά μεταξύ των εταιρειών, κάτι που εξαρτάται από τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και τη δομή των ισολογισμών τους.
  • Ειδικότερα, η επίπτωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη για τις μικρές και μεσαίες ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής που έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων και παρέχουν υψηλές εγγυήσεις (σ.σ.: εγγυημένα επιτόκια) στους ασφαλισμένους.

Στο ίδιο πνεύμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία ότι ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων, αλλά σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στην ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κάλυψη εγγυημένων αποδόσεων στους ασφαλισμένους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η  μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου είναι η πτώση των επιτοκίων στη Ζώνη του Ευρώ. Πτώση που δηµιουργεί προκλήσεις για την κερδοφορία και τη βιωσιµότητα των επιχειρήσεων, ειδικά για αυτές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ασφαλίσεων ζωής».

«Το νέο περιβάλλον επιτοκίων», τονίζεται, «δυσχεραίνει τις προσπάθειές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Ζωής να καλύψουν τις εγγυημένες αποδόσεις στους ασφαλισµένους τους, με δεδομένο ότι το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων έχει μεταστραφεί σε τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκά κρατικά και εταιρικά ομόλογα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*