Fitch: Προσέξτε την «υπερβολική δόση» cyber-κινδύνων

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

“Σήμα κινδύνου” για την φερεγγυότητα των ασφαλιστικών ομίλων εκπέμπει ο οίκος Fitch, υποστηρίζοντας ότι η πρόσληψη υπερβολικής δόσης κυβερνο-κινδύνου απειλεί την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την Fitch, οι κυβερνο-επιθέσεις (που όχι μόνο αυξάνονται και πληθύνονται, αλλά προσλαμβάνουν και διαφορετικές μορφές) προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Πλην όμως, η επιθετική επέκταση των ασφαλιστικών στην κυβερνο-ασφάλιση ενέχει και αυτή κινδύνους. Το ύψος των ασφαλίστρων για ανάληψη κυβερνο-κινδύνου εκτιιμάται σε 3 δισ. δολάρια το 2015 και αναμένεται να τριπλασιαστεί την επόμενη τετραετία, καθιστώντας τις κυβερνο-ασφαλίσεις τον ταχυτερα αναπτυσσόμενο τομέα του κλάδου γενικών ασφαλειών. Περί τις 50 εταιρίες σε όλο τον κόσμο προσφέρουν “αυτόνομα” προϊόντα για την κάλυψη του κυβερνο-κινδύνου.

Πλην όμως, η ασάφεια για τις δυνητικές ζημίες που προκαλούνται από κυβερνο-επιθέσεις και οι αμφιβολίες για την ορθότητα της τιμολόγησης των σχετικών ασφαλιστικών συμβολαίων και το εύρος των όρων υπό τους οποίους παρέχεται η κάλυψη δημιουργούν ισχυρή αβεβαιότητα για την αγορά της κυβερνο-ασφάλισης. Η Fitch υποστηρίζει μάλιστα ότι οι κίνδυνοι της επιθετικής επέκτασης στην εν λόγω αγορά ξεπερνούν τα δυνητικά οφέλη. Οπως υπογραμμίζει το στέλεχος του οίκου James Auden, “Ενώ για τις φυσικές καταστροφές και άλλους κινδύνους υπάρχουν εδραιωμένα μοντέλα, τα μοντέλα και οι βάσεις δεδομένων για τον κυβερνο-κίνδυνο βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Ο καθορισμός της έκτασης των δυνητικών ζημιών από μια κυβερνο-επίθεση είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί προϋποθέτει αξιολόγηση γεγονότων που φοβούμαστε, αλλά δεν έχουν συμβεί στην πραγματικότητα”, λέει ο κ. Auden.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μια κυβερνο-επίθεση σε ένα δίκτυο ηλεκτρισμού ή σε άλλες υποδομές θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο εύρος από γεωγραφικής πλευράς σε σχέση με μια φυσική καταστροφή ή μια “συνήθη” βομβιστική επίθεση. Η έλλειψη προηγούμενου εγείρει  ερωτηματικά αναφορικά με τις προϋποθέσεις ικανοποίησης αιτημάτων αποζημίωσης και το εύρος της κάλυψης.

Στην φάση αυτή, η Fitch θα αξιολογούσε αρνητικά για την πιστοληπτική αξιολόγηση ενός ασφαλιστικού ομίλου την επιθετική επέκτασή του στις κυβερνο-ασφαλίσεις. Προκρίνει αντιθέτως την  ελεγχόμενη ανάπτυξη του εν λόγω χαρτοφυλακίου, σε συνδυασμό με συνεχή παρακολούθηση του κινδύνου και των τάσεων τιμολόγησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*