Συνεχής βελτίωση στα όρια πιστώσεων

Βελτιώνονται μήνα με το μήνα τα όρια κάλυψης στις ασφαλίσεις πιστώσεων, με τους ασφαλιστικούς ομίλους να συμβάλλουν ουσιαστικότερα στην τόνωση του επιχειρείν, σε μια οικονομία, όπως η ελληνική, η οποία πλήττεται εδώ και επτά χρόνια από την ύφεση.

Ήδη στο διάστημα που μεσολάβησε από το περυσινό καλοκαίρι, οπότε το κλίμα στην αγορά βάρυνε λόγω του δημοψηφίσματος, της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών περιορισμών, τα όρια στις καλύψεις «άνοιξαν» από 15 έως και 20% σε ότι αφορά τις πιστώσεις που χορηγούνται σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι προϋποθέσεις ασφάλισης βελτιώθηκαν θεαματικά για τις χορηγούμενες πιστώσεις προς το εξωτερικό, καθιστώντας ευκολότερη τη δράση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι σε μέσα επίπεδα από το σύνολο των καλύψεων που χορηγούνται για τις ασφαλίσεις πιστώσεων το 55% αφορά πιστώσεις προς εταιρείες του εξωτερικού και το 45% πιστώσεις προς ελληνικές εταιρείες.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι μετρώντας τις ζημιές τις οποίες κλήθηκαν να πληρώσουν οι ασφαλιστικές του κλάδου τους τελευταίους μήνες, αποδείχθηκε πως στην πλειονότητά τους δεν αφορούσαν «κανόνια» ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά εταιρειών του εξωτερικού, κυρίως χώρων με έδρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του κλάδου, σχολιάζοντας στο IW την εξέλιξη αυτή την απέδωσε έως έναν βαθμό στο γεγονός ότι οι ασφαλιστικές κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται να ασφαλίσουν πιστώσεις προς Ελληνικές εταιρείες, γι΄ αυτό και δεν καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*