Οι κύριοι Μητσοτάκης και Κωνσταντέλλος

Στη ΓΣ της ΕΑΣΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ετήσια Γενική της Συνέλευση πραγματοποίησε η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) στις 2 Μαρτίου 2016, έχοντας ως θέματα ημερήσιας διάταξης την έγκριση του απολογισμού πεπραγμένων και του οικονομικού απολογισμού 2015, καθώς και του προγράμματος δράσης για το 2016. Πρόκειται για ένα πλάνο με αυξημένες δράσεις και πρωτοβουλίες -στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 30 ετών από την ίδρυση της ΕΑΣΕ- για την ενίσχυση του επιχειρείν, την εξωστρέφεια και την ισχυροποίηση του θεσμικού της ρόλου.

Επίτιμος καλεσμένος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στα μέλη τόνισε ότι συμφωνεί με τις θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα η ΕΑΣΕ με ανοικτή, δημόσια επιστολή της για το θέμα της υπερφορολόγησης των στελεχών, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες δαπάνες  και τρόποι πολλαπλασιασμού των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος στηρίζοντας την παραγωγική οικονομία.

«Έχουμε επιλέξει να μείνουμε στη χώρα μας, παρά τις δυσκολίες, και να τη βοηθήσουμε. Το μόνο που θέλουμε είναι να μας αφήνουν να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να μη βάζει εμπόδια η ίδια η Πολιτεία. Ανησυχούμε για τους ανθρώπους μας, γνωρίζοντας ότι περίπου 300.000 έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και πολλά ικανά ανώτερα στελέχη. Πρέπει να κρατήσουμε στην πατρίδα μας τα στελέχη που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, για να έρθει επιτέλους η πολυπόθητη ανάκαμψη» είπε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος της ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος ICAP, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και εκφράζοντας την έντονη ανησυχία των στελεχών για τη βιωσιμότητα των εταιρειών που διοικούν.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι προσβλέπει σε έναν δημιουργικό και εποικοδομητικό διάλογο με τον ιδιωτικό τομέα και τα στελέχη που αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες, ενώ τόνισε ότι η οικοδόμηση νέων σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών και των πολιτών «περνάει μέσα από τη δυνατότητα να μπολιάσουμε την πολιτική με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα κοινά πλην όμως βλέπουν την πολιτική με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα».

Αναφερόμενος δε στις επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες, εκτίμησε ότι πολλοί επιχειρηματίες και επενδυτές προσβλέπουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς η χώρα είναι πιο ανταγωνιστική από ό,τι στο παρελθόν και υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες. «Αυτή την ευκαιρία πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να την προσφέρουμε, επιχειρώντας να φέρουμε κοντά στην Πολιτεία τον ιδιωτικό τομέα, να εκφράσουμε τα συμφέροντα της ελεύθερης οικονομίας, να απενοχοποιήσουμε πλήρως την έννοια του κέρδους, να μιλήσουμε για την ανάγκη της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη σε όσους τελικά παράγουν πλούτο και προσφέρουν θέσεις απασχόλησης. Κανείς σε αυτή τη χώρα δεν συζητάει πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα. Πρώτα θα μεγαλώσουμε την πίτα και μετά θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να τη μοιράσουμε δίκαια».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της ΕΑΣΕ στη διαδικασία αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα – μέτρο το οποίο είχε εισαγάγει ο ίδιος ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η συμμετοχή του Γιάννη Αναστασόπουλου, συμβούλου διοίκησης της ΕΑΣΕ, στο Κεντρικό Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, για τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην επιλογή γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, αποτέλεσε πρόσθετη αναγνώριση του θεσμικού ρόλου της ΕΑΣΕ στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*