Φόβοι για νέα αναβολή της ελάφρυνσης χρέους

 

Τού Νώντα Χαλδούπη

 

Μπροστά σε ένα νέο κίνδυνο βρίσκεται τώρα η κυβέρνηση, καθώς το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στην άμεση επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά παραμένουν αξεπέραστες οι διαφωνίες τους για τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής και τα μέτρα που θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά.

Ο νέος κίνδυνος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των διεθνών πιστωτών της χώρας, που όμως θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Αθήνα και θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε νέα αναβολή της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτή η συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με πληροφορίες που αναμενόταν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είναι η λεγόμενη «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης. Δηλαδή, να ορισθούν επιμέρους «πακέτα» μέτρων που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και με κάθε υλοποίηση των προαπαιτούμενων να εκταμιεύεται μια υποδόση από τα συνολικά 5,7 δισ. ευρώ, που θα έπρεπε, βάσει της αρχικής συμφωνίας, να εκταμιευθούν στον σύνολό τους, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Η τμηματική ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται ότι αποτελεί τη μοναδική λύση για να αναβληθεί προσωρινά η διαπραγμάτευση μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων πιστωτών, σχετικά με το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό ως το τέλος του προγράμματος, καθώς και για τα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του.

Ακόμη και μετά τις προσπάθειες που έγιναν, σε δείπνο της περασμένης εβδομάδας, ώστε να συγκλίνουν οι απόψεις των δύο πλευρών, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφορές παραμένουν και είναι σημαντικές, αφού οι Ευρωπαίοι δέχονται ότι το κενό δεν υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι τουλάχιστον 2% και θα απαιτηθούν μέτρα πολύ μεγαλύτερου ύψους (με στόχο εξοικονόμησης έως και 3%) ώστε να καλυφθεί.

Στο παρασκήνιο συζητείται μεταξύ των δανειστών να προχωρήσει «σαλαμοποιημένη» η αξιολόγηση και η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό να επαναληφθεί από τον Απρίλιο, όταν θα είναι πλέον διαθέσιμα τα οριστικά στοιχεία για το ΑΕΠ και το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, ενώ θα έχουν νομοθετηθεί ήδη πολλά από τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που έχουν καθοριστική σημασία στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Μπροστά στον κίνδυνο τμηματικής αποδέσμευσης δόσεων, καθυστέρησης της συζήτησης για το χρέος και ενδεχόμενης άσκησης νέων πιέσεων για πρόσθετα μέτρα, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει να αποτρέψει ένα συμβιβασμό μεταξύ των δανειστών με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα και αντιπροτείνει να συνεχισθεί η εφαρμογή του προγράμματος όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, με το ΔΝΤ να περιορίζεται σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ώστε οι διαφωνίες του να μην επηρεάζουν την εφαρμογή του προγράμματος.

 

Πηγή: XΡΗΜΑ  WEEK

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*