Eurobank: Συνεχίζεται η ανάπτυξη στη ΝΑ Ευρώπη

Του Γιώργου Καλούμενου

Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank δημοσίευσε τη νέα έκδοση του μηνιαίου της δελτίου «Regional Economics & Market Strategy Monthly», το οποίο περιέχει μια ενδελεχή ανάλυση των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων και τάσεων, των οικονομιών και των χρηματοοικονομικών αγορών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στις οικονομίες Βουλγαρίας, Κύπρου, Ρουμανίας, Σερβίας, στις οποίες η Eurobank διατηρεί στρατηγική παρουσία.

Η μελέτη έχει τίτλο «Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της περιοχής στο τελευταίο τρίμηνο 2015 δημιουργεί αισιοδοξία για τις προοπτικές του 2016», ενώ τη συγγραφή της την επιμελήθηκαν οι οικονομολόγοι της τράπεζας Ιωάννης Γκιώνης και η Γαλάτεια Φωκά, με τη συνδρομή συνεργατών του ομίλου στις επιμέρους χώρες.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Εurobank, η ανάκαμψη των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνεχίστηκε και το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Η επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθείται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την αυξημένη απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων και τις σχετικά χαμηλές τιμές ενέργειας, που διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε χαμηλά επίπεδα, βοήθησαν να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική και το τέταρτο τρίμηνο.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης οι οποίοι καταγράφηκαν κατά το προηγούμενο έτος ήταν από τους ισχυρότερους στη μετά Lehman Brothers εποχή και ανέδειξαν τις οικονομίες της περιοχής σε σχέση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Κατά το τρέχον έτος αυξάνονται οι κίνδυνοι του διεθνούς περιβάλλοντος για τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίοι προέρχονται από την επιβράδυνση της Κίνας και τις εντεινόμενες ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, η αναπτυξιακή δυναμική των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, στον βαθμό που αυτοί οι κίνδυνοι αφήνουν μέχρι τώρα σχετικά ανεπηρέαστη της οικονομία της Ευρωζώνης, κύριο εμπορικό εταίρο της περιοχής. Σε αυτό συνηγορούν και τα πρώτα στοιχεία οικονομικού κλίματος που δημοσιεύονται –για τις οικονομίες όπου εστιάζουμε την προσοχή μας− τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Στο περιβάλλον αυτό, ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε ένας ακόμη μήνας αυξημένης μεταβλητότητας  για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, παρά τη σχετική βελτίωση που παρατηρήθηκε στο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα από τα τέλη του Ιανουαρίου. Οι χρηματοοικονομικές αγορές της ευρύτερης περιοχής υπεραπέδωσαν λόγω των συγκριτικά καλύτερων προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης, της γενικότερης επεκτατικής νομισματικής πολιτικής στις εν λόγω χώρες και στην ευρωζώνη, και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας των χαμηλών εισαγόμενων τιμών ενέργειας.

Ενδεικτικά, οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες και τα νομίσματα της ευρύτερης περιοχής παρουσίασαν μεικτές τάσεις τον Φεβρουάριο, ενώ τα κυβερνητικά ομόλογα εξακολούθησαν να ευνοούνται από τη γενικότερη επεκτατική νομισματική πολιτική. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι μια πιθανή αναζωπύρωση των ανησυχιών σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, νέες πτωτικές πιέσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, αναβίωση των γεωπολιτικών εντάσεων και ενδεχομένως μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) θα μπορούσαν να έχουν εκ νέου αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα και στις περιφερειακές αγορές. Σε αυτή την κατεύθυνση, η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο είναι επίσης πιθανό να διαδραματίσει καίριο ρόλο για τις επιδόσεις των περιφερειακών χρηματοπιστωτικών αγορών την ερχόμενη περίοδο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*