Το μέλλον στο Internet of Things

Tου Γιώργου Καλούμενου

 

Περισσότερες από 70 ελληνικές εταιρείες συμμετείχαν στο εθνικό περίπτερο της χώρας μας στο Mobile World Congress, στη μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση κινητών επικοινωνιών και ψηφιακής τεχνολογίας.

Μέσω της συμμετοχής τους, οι ελληνικές εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να επεκταθούν σε νέες ξένες αγορές ή να ενισχύσουν περαιτέρω τις υφιστάμενες συνεργασίες τους.

Το φετινό Mobile World Congress πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, σε έναν εκθεσιακό χώρο που ξεπερνά τα 120.000 τ.μ., με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τους 100.000.

Η χώρα μας συμμετείχε με εθνικό περίπτερο, που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το Enterprise Greece.

Οι ελληνικές εταιρείες που είχαν παρουσία στη Βαρκελώνη είχαν και την ευκαιρία να αναδείξουν την Ελλάδα που καινοτομεί, που παράγει νέες ιδέες και ανοίγει τα φτερά της στις διεθνείς αγορές, μέσω συνεργασιών και νέων επιχειρηματικών πλάνων.

Το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός παγκοσμίως στον τομέα των κινητών επικοινωνιών και γενικότερα της ψηφιακής τεχνολογίας, και στη διάρκεια της μίας εβδομάδας που διαρκεί πραγματοποιούνται δεκάδες σεμινάρια και συνέδρια, καθώς και η μεγάλη έκθεση, όπου παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον ευρύτερο τεχνολογικό χώρο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, εθνικές αποστολές και φορείς από όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περισσότεροι από 5.000 διευθύνοντες σύμβουλοι και επιτελικά στελέχη εταιρειών-κολοσσών, καθώς και διεθνείς προσωπικότητες για να παρέμβουν με ομιλίες τους, όπως, μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ford Motors Μαρκ Φιλντς, ο σερ Μάρτιν Σόρελ, διευθύνων σύμβουλος του διαφημιστικού κολοσσού WPP, ο πρόεδρος της China Mobile, της μεγαλύτερης εταιρείας διεθνώς στον τομέα της, με πελατειακή βάση που προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο και περισσότερες από 40 θυγατρικές, και ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Λιούις Χάμιλτον.

Internet of Things

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη και στον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις, όπως επισημαίνεται από τις πρώτες παρεμβάσεις, θα προέλθουν κυρίως από την εμφάνιση και επέκταση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), που θα γίνει ένας όρος που σταδιακά θα γίνει κατανοητός και γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς και από την εμπορική εφαρμογή του 5G, της πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, που αποτελεί τη νέα σελίδα στη βιομηχανία κινητών επικοινωνιών, επιτρέποντας αξιόπιστη δικτύωση σε χρόνους ταχύτατους, με εκτιμήσεις για ευρεία εμπορική διάθεση από το 2020 και μετά.

Το Internet of Things θα δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης μέσω Internet χιλιάδων «έξυπνων» οικιακών και επαγγελματικών συσκευών, που σταδιακά θα αντικαθιστούν τις υπάρχουσες συσκευές, αποκτώντας έτσι δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους αλλά και με τον κάτοχο-χρήστη τους. Ως συνέπεια θα προκύψουν επαναστατικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, σε σπίτια, γραφεία και λοιπούς χώρους εργασίας, στα αυτοκίνητα, αλλά και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ριζικές θα είναι οι αλλαγές και στον τομέα της υγείας, στη νοσοκομειακή περίθαλψη και γενικότερα στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*